Παρουσίαση βιβλίου: Η πόλη του Μυστρά | ΜΒΠ

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» παρουσιάζεται η δίτομη έκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Η πόλη του Μυστρά (1262-1460). Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος.

Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνεται η παρουσίαση του φυσικού και του συνόλου του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της πολιτείας κατά τους δύο αιώνες βυζαντινής κυριαρχίας (1262-1460). Οι πάσης φύσεως κατασκευές (οχυρωματικά έργα, οδικό δίκτυο, πλατείες και ελεύθεροι χώροι, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ανάκτορα, οικίες, ναοί, παρεκκλήσια, μονές, κινστέρνες), ταξινομημένες σε οικιστικές ενότητες, εξετάζονται από τυπολογικής, μορφολογικής και κατασκευαστικής απόψεως.

Σε συνδυασμό με την ενδελεχή έρευνα στις γραπτές πηγές της εποχής αναλύονται οι ιστορικές συνθήκες γένεσης, ανάπτυξης και πολεοδομικής οργάνωσης του Μυστρά, προτείνονται χρήσεις για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και εντάσσεται η πόλη στην εποχή της μέσω της σύγκρισής της με άλλα αστικά συγκροτήματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ευρύτερα του υστεροβυζαντινού κόσμου.

Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει γενικά και ειδικά τοπογραφικά σχέδια του οικισμού και περισσότερες από 1.100 μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες τεκμηρίωσης των στοιχείων που πραγματεύεται ο πρώτος τόμος.

Την έκδοση παρουσιάζουν:

Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Δρ Φλώρα Καραγιάννη, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Δρ Πασχάλης Ανδρούδης, Επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

► Info

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Ώρα έναρξης: 18.00
Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη»

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ι. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham (Master of Arts, Byzantine Studies). Είναι Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην κοσμική αρχιτεκτονική και τα αστικά σύνολα της υστεροβυζαντινής περιόδου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία και η μνημειακή τοπογραφία των Αθηνών και της Κερκύρας, η ιστορία της αρχιτεκτονικής, ο περιηγητισμός.

Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου “Θετική Αγωγή-Αποστολοπούλου” (1993-1996), Ιστορία Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2006), Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Π.Δ. 407/80) (2007-2009). Διδάσκει Αρχιτεκτονική της βυζαντινής περιόδου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2017-) και Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας (2019-).

Συμμετέσχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Εργάστηκε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ως επιμελητής κειμένων, στο Μουσείο Μπενάκη ως μέλος της ομάδας επεξεργασίας της Συλλογής Ε. Φινόπουλου και στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ως μέλος της ομάδας τεκμηρίωσης και δημιουργίας λημμάτων του αρχείου της. Από το 2007 ως το 2012 κατείχε τις θέσεις του γενικού επιμελητή και του υπεύθυνου προσωπικού του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών (Ελλήνων και ξένων), αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχαιοφίλων σε μουσεία και μνημεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Αιγύπτου και περισσότερες από 250 διαλέξεις και κύκλους μαθημάτων για τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη τέχνη και αρχιτεκτονική και για τον καθημερινό βίο στην ύστερη αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, πολυάριθμες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος ή επίτιμο μέλος Σωματείων Φίλων Μουσείων και οικολογικών οργανώσεων. Κατά το τρέχον έτος είναι Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Συλλόγου Φοιτησάντων και Φίλων “Θετικής Αγωγής-Αποστολοπούλου” και του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Νάουσας και της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. «Τρισώματος Δαίμων».


 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε