Παυλάκης: Υψηλός αριθμός νεκρών από Covid μέχρι το τέλος του χρόνου

Μέχρι τις γιορτές θα διατηρηθεί στη χώρα ο υψηλός αριθμός νεκρών από κορωνοϊό, εκτιμά ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προσθέτοντας ότι μπορεί να φτάσουμε τους 20.000, ακόμα και περίπου 21.000 νεκρούς, μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην εξάπλώση της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο. Παράλληλα, επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε.

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», σημείωσε.

Μάλιστα, αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο δεύτερος και ο τρίτος.Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Σε προηγούμενή του τοποθέτηση, ο κ. Παυλάκης είχε χαρακτηρίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας ως «το χειρότερο που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα». «Τα εμβόλια δεν είναι φυλαχτά για να δουλέψουν, πρέπει να τα κάνουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα τον κ. Παυλάκη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να:

  • προχωρήσει σε γενικό εμβολιασμό στα σχολεία
  • επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους ενηλίκους
  • έχει προνοήσει για τον εξαερισμό σε σχολεία, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως