ΠΕΔΚΜ: 100.000 ευρώ στα 4 Νοσοκομεία αναφοράς COVID της Θεσσαλονίκης

ΠΕΔΚΜ: 100.000 ευρώ στα 4 Νοσοκομεία αναφοράς COVID της Θεσσαλονίκης

10 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τη μάχη κατά του κορωνοϊού στηρίζει  έμπρακτα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν να ενισχύουν το ευαίσθητο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που δοκιμάζεται καθημερινά από την εξάπλωση της πανδημίας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18/11/2020, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ με τη συμμετοχή του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, αποφάσισε ομόφωνα να προβεί στην προμήθεια και δωρεά υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, ύψους 100.000 ευρώ, ενισχύοντας τα 4 μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία αναφοράς COVID της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, Γ. Παπανικολάου, Ιπποκράτειο, Ν. Παπαγεωργίου στα οποία έχουν οργανωθεί και λειτουργούν ειδικές πτέρυγες για την νοσηλεία ασθενών προσβεβλημένων από τον κορωνοϊό.

Ακόμη, με την ίδια απόφασή του, το Δ.Σ αποφάσισε να ενισχύσει στο μέλλον και άλλα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα, καθώς όπως ανέφεραν οι Δήμαρχοι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν θα τελειώσει σύντομα.

Η ευγνωμοσύνη των δήμων στους ήρωες υγειονομικούς που καταθέτουν την ψυχή τους στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

«Η ΠΕΔΚΜ στηρίζει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται πολύ σκληρά. Βοηθάμε με κάθε τρόπο, συμβάλλοντας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ μας στους ήρωες υγειονομικούς που καταθέτουν την ψυχή τους στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

10 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γενικευμένη συζήτηση, για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, με πρωτοβουλία και παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και των Δημάρχων του νομού.

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, αλλά και την καλύτερη διαχείριση του δημοτικού προσωπικού, κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η Καθαριότητα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Κοινωνικές δομές που είναι “λαβωμένες” και υποστελεχωμένες  από τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι δυστυχώς δοκιμάζεται με σφοδρότητα από την πανδημική κρίση και πως οι Δήμοι με τις υπηρεσίες τους, δέχονται σοβαρότατο πλήγμα, καθώς το προσωπικό είναι ελλιπές και “λαβωμένο” από την καθημερινή μάχη που δίνει.

«Το προσωπικό της καθαριότητας, είναι οι “αφανείς ήρωες” που δίνουν καθημερινά τη μάχη με την πανδημία, όπως και το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των κοινωνικών δομών που συνεισφέρουν σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ενώ επανέλαβε ότι οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες είναι οι μόνες υπηρεσίες του κράτους  που περνούν στην κυριολεξία το κατώφλι των σπιτιών των πολιτών για να τους βοηθήσουν.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, με δεδομένη τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μπροστά στον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο:
    Εκφράζει δημόσια ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ στο υγειονομικό σύστημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά της Π.Ε Θεσσαλονίκης, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας
    Ζητά την πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία
    Αιτείται την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία στη διαχείριση του προσωπικού των δημοτικών υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες, καθώς και την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων που πλήττονται από την πανδημία
    Ζητά την άμεση ενεργοποίηση “διαύλου” ενημέρωσης των Δημάρχων για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στις περιοχές τους και την πλήρη υγειονομική εικόνα για το δήμο τους, καθώς και για τα αποτελέσματα των γενόμενων ελέγχων στους πολίτες (τεστ)
    Συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες (όταν ανοίξουν), προκειμένου οι Δήμοι να προβαίνουν άμεσα σε απολυμάνσεις και άλλα μέτρα δημόσιας προστασίας
    Την εγκατάσταση Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ στους Καλλικρατικούς Δήμους, με σκοπό να διενεργούνται μαζικά σταθμισμένα τέστ κορωνοϊού στους πολίτες
    Απευθύνει έκκληση για κατεπείγουσα ενίσχυση συνολικά των υγειονομικών δομών με εξοπλισμό και προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων και των μέσων μαζικής μεταφοράς
    Αξιοποίηση κάθε πρόσφορου χώρου για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας στη μάχη κατά του covid
    Άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να ενισχύουν με εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό τα νοσοκομεία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και όχι στενά εντός των διοικητικών ορίων τους
    Ισότιμη κατανομή των ιδιωτικών δωρεών, χορηγιών κ.λπ. στα νοσοκομειακά ιδρύματα όλης της χώρας και όχι μόνο της Αττικής και να δοθεί βάρος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Ακόμη η ΠΕΔΚΜ, υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, για την υποβολή αιτήματος στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα προκειμένου να κινηθεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με έτοιμα γεύματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως λειτούργησε με επιτυχία και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως