22.3 C
Thessaloniki
24.2 C
Athens

Πελώνη για επίταξη γιατρών: Αν δεν ανταποκριθούν, θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ιδιωτών γιατρών αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Επιστράτευση γιατρών στην Αττική αποφάσισε ο Κικίλιας

«Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και για αυτό προχωρήσαμε σε αυτό το μέτρο» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και για αυτό ανακοινώθηκε η επίταξη. Τι είπε για τα self test και τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας.

«Αν δεν ανταποκριθούν, θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το Νόμο»

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Επισήμανε ότι ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο υγείας. «Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, καθώς προσχώρησαν μόλις 61 γιατροί» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κόντρα κυβέρνησης και συνδικαλιστών ιατρών η κ. Πελώνη είπε ότι δεν υπάρχει καμιά κόντρα. «Υπάρχει ανάγκη να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρωτίστως οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Είναι μία μεγάλη εθνική προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι καθήκον ειδικά των γιατρών να ανταποκριθούν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπογράμμισε ότι είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. «Εναπόκειται προφανώς στη συνείδηση του καθενός, κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing δύο φορές την εβδομάδα όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Και πιστεύω και ελπίζω ότι αυτή την έκκληση θα ακούσουν όλοι οι υγειονομικοί παίρνοντας και το παράδειγμα από τους χιλιάδες συμπολίτες μας μεγάλων ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται” σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Το υπουργείο Υγείας απαντά σε 16 ερωτήσεις που αφορούν στην επίταξη των γιατρών

Για τα self test η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα προστεθούν στα χιλιάδες test που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ και σημείωσε ότι θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. «Υπογραμμίζω ότι τα 4 δωρεάν self test το μήνα που παρέχει η κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο» είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα. Το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι, θα ανακοινωθεί».

Αναφερόμενη στην έκθεση Μπορέλ είπε ότι ενσωματώνει αρκετούς από τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς και υιοθετεί μια διττή προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία η οποία περιλαμβάνει και θετικά μέτρα και κυρώσεις σε περίπτωση που επαναληφθεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Επιβεβαιώνει την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και ήταν να εντάξει τις μονομερείς ενέργειες και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία» τόνισε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που επέκρινε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τις ιδιωτικές κλινικές η κ. Πελώνη τόνισε «φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθετί που κάνει η κυβέρνηση, σε κάθε πρωτοβουλία έχει απέναντι ένα όχι». «Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας και σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ» πρόσθεσε.

Για την επιδημιολογική κατάσταση

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται. Σε αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή, στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και κλειστούς χώρους. Έτσι, ώστε, να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά, από το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και υποδειγματικό τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η Κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά.

Ψηφιακή επανάσταση

Στο μεταξύ, μέσα στην κρίση η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του Κράτους. Σε ένα χρόνο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες από το gov.gr υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.130. Έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκδόθηκαν 155.000 ληξιαρχικές πράξεις, 3 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις και 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά δημοτολογίου. Γράφτηκαν 1.700.000 πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση και εκδόθηκαν 12 εκατομμύρια άυλες συνταγές.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: 94 εκ. ψηφιακές συναλλαγές στον ένα χρόνο του gov.gr

Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησε η ηλεκτρονική δήλωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας, μπήκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών-Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms ή email για ζητήματα που τους αφορούν και επεκτάθηκε το MyConsulLIve σε ακόμη περισσότερες Πρεσβείες και Προξενικές αρχές, ώστε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία.

Μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση -που όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του- βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα όλων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Υποθέσεις που απαιτούσαν τη μετάβαση του πολίτη σε κρατικές υπηρεσίες λύνονται τώρα από το κινητό ή τον υπολογιστή του καθενός. Μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρούν ταλαιπωρία και προσφέρουν χρόνο σε όλους

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα -με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των 5 Μεσογειακών χωρών στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι πέντε χώρες ζητούμε:
-Έμπρακτη αλληλεγγύη στην κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.
-Κοινό μηχανισμό απελάσεων.
-Συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη μείωση των ροών. Και
-Ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower που βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης -και όχι με φυσική παρουσία όπως είχε αρχικά αποφασιστεί- λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
22.6 ° C
24.9 °
20.3 °
72 %
1.3kmh
55 %
Πα
32 °
Σα
33 °
Κυ
31 °
Δε
34 °
Τρ
26 °