9.7 C
Thessaloniki
9.1 C
Athens

Performance Κώστας Τσιούκας «Dead or Alive?» στο Μ.Μ.Σ.Τ.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την  στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η performance του Κώστα Τσιούκα με τίτλο «DEAD OR ALIVE?». Χορεύουν η Λένα Μοσχά και ο Κώστας Τσιούκας.

Με σπουδές πληροφορικής, χορό από τα πέντε του χρόνια, maniac με την ανακύκλωση και λάτρης του λυρικού στοιχείου, ο Κώστας Τσιούκας μετά τις πετυχημένες του παραστάσεις του έργου «Λευκό Πάτωμα πάνω από το Έδαφος» παρουσιάζει τη νέα του performance «DEAD OR ALIVE?». Ο τίτλος προέκυψε από μία σκηνή της παράστασης, ένα κομμάτι του έργου που έγινε τίτλος, υποδηλώνοντας το «εδώ» και το «τώρα».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει για το έργο του: «Η συγκεκριμένη παράσταση είναι σα μία αλληλουχία πολλών παραστάσεων. Εξωτερικεύω τις εμμονές μου με συγκεκριμένα πράγματα, που αναλόγως την περίοδο που διανύω, εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο. Αυτή την περίοδο με ενδιαφέρει η διπλή αντιθετική κατάσταση από τη μία της αδράνειας και από την άλλη της δράσης. Από το λυρικό στοιχείο δε νομίζω να ξεφύγω ποτέ, γιατί μ? αρέσει να «ντύνει» το χορό μου. Νιώθω ότι η μουσική κινητοποιεί και δυναμιτίζει το σώμα. Το σώμα, για εμένα, είναι το δοχείο της ψυχής, εκτεθειμένο σε αέναα ερεθίσματα από παντού, από προηγούμενες εποχές, από το σήμερα αλλά ακόμα κι από αυτά που φαντασιωνόμαστε για το μέλλον. Συχνά όμως με γοητεύει η κίνηση άψυχων αντικειμένων επίπλων υφασμάτων χρωμάτων και άλλων υλικών στα οποία δίνω ζωή και κίνηση. Άραγε αυτά είναι ζωντανά ή νεκρά, DEAD OR ALIVE? Θαυμάζω τους stand up comedians και χρησιμοποιώ αυτοβιογραφικά στοιχεία, επιλέγοντας πολλές σκηνές από τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, καθώς αυτό το περιβάλλον καθρεφτίζει τα παιδικά μου βιώματα Ο χορευτής μεταμορφώνεται σε ανθρώπινο juke box. Προσωπικά, την τεχνολογία θέλω να την αξιοποιώ ως μέσο, ως φίλτρο των πραγμάτων, που όμως δεν πρέπει να υπερκεράσει το ανθρώπινο στοιχείο. Ακόμα και όταν χρησιμοποιώ βίντεο στις παραστάσεις μου, θέλω να υπάρχει μέσα ο ανθρώπινος παράγοντας, το λάθος, η μουντζούρα. Η τεχνολογία που προσπαθεί να αγγίξει την τελειότητα είναι υπερβολική. Για μένα ιδανικός συνδυασμός είναι η χρήση της τεχνολογίας με τη συνδρομή της φύσης. Για παράδειγμα να φορτίζω το κινητό μου με ηλιακή ενέργεια. Όσο για την υλοποίηση της παράστασης, μόνο οι φίλοι μου και η οικογένειά μου με βοήθησαν. Το no budget διεγείρει τη φαντασία, χωρίς να αλλοιώνει την αισθητική».

Βιογραφικά

Ο Κώστας Τσιούκας είναι ένας χορευτής-χορογράφος που εξερευνά την ιδέα της έμψυχης αλλά και άψυχης κίνησης. Πιστεύει ότι έμαθε να χορεύει παρατηρώντας και κινηματογραφώντας τη φύση. Έχει συνεργαστεί ως χορευτής με πολλούς έλληνες κα ξένους χορογράφους ,όμως η δημιουργικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησαν αναπόφευκτα στη χορογραφία. Παρουσιάζοντας στη σκηνή τις δικές του εικόνες έχει να επιδείξει πολλές δουλειές όπως «Νερό κι Αλάτι», «Souvenir»,«The Dance of the Dance», «Simulacra», «Double Truth» «Forget me Not», «Pinocchio» (παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Πράγα), «Λυρικό Ντελίριο», «Λευκό Πάτωμα Πάνω Από το Έδαφος». Του αρέσει να λειτουργεί αυτόνομα, ίσως και μοναχικά. Έτσι στην τελευταία του δουλειά χρησιμοποίησε βίντεο τα οποία δημιούργησε με τους φίλους του και την οικογένειά του και τα οποία έδεσε χειροτεχνικά μόνος του. Στις παραστάσεις του θέλει να δίνει την ευκαιρία στους θεατές να ονειρεύονται, να ενδοσκοπούν και, κυρίως, να διασκεδάζουν. Συχνά σκέφτεται ότι το σώμα που χορεύει προσπαθεί να ξεπεράσει τα όριά του, να κρυφτεί πίσω από την ομορφιά και να απογυμνωθεί μπροστά στη φθορά. Πιο πολύ όμως απ? το να σκέφτεται γιατί χορεύει, προτιμά να λειτουργεί αυθόρμητα κι αυτοσχεδιαστικά.

Η Λένα Μοσχά είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις, θεάτρου, χορού, video και έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές ομάδες.
Ως performer έχει συνεργαστεί με τους Κώστα Τσιούκα (A delirium of lyricism-θέατρο Δίπυλο, Κunsthalle Αthena 2010, Pinocchio-θέατρο Ροές, Φεστιβάλ Αθηνών, Τhe Dance of The Dance -θέατρο Περοκέ), Εracers (C-cinema Trianon, Repulsion6 – elculture), Αγγελική Στελλάτου (λίγο πριν λίγο μετά-festival mouson Φρανκφούρτη, Πτωχοκομείο Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θέατρο Σχεδία – Αθήνα), Στάθη Αθανασίου και Θοδωρή Αμπαζή (Liebestod -θέατρο οδού Κεφαλληνίας), Άρη Μπαφαλούκα (Ιστορίες μυστηρίου- Kρυφοί δεσμοί), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μanual Ηand Βook-θέατρο Βadminton, The beauty series -Visions γκαλερί Καπάτος) κ.α.

Κεντρικό Πρόγραμμα «Ο Γκρεμός και το Ρέμα»
Performance Κώστας Τσιούκας «DEAD OR ALIVE?»
Με τους: Λένα Μοσχά, Κώστα Τσιούκα
Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, 20:00
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 
Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Τ: +30 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928
• Είσοδος δωρεάν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη www.greekstatemuseum.com
Τηλ. 2310 589190, 2310 589152
[email protected]

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
9.7 ° C
10 °
9.4 °
62 %
7.7kmh
40 %
Τρ
12 °
Τε
15 °
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
12 °