{ Τελευταία νέα }

Περισσότερες από 2.000 οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστών

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Περισσότερες από 2.000 οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστώνΚάθε μέρα γίνονται και όλο περισσότερες οι αιτήσεις για τη μετατροπή καταστημάτων σε λέσχες καπνιστών, από τη στιγμή εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Πάνω από 2.000 έφτασε το νούμερο από τον αριθμό των αιτήσεωνς για λέσχες καπνιστών στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).   

Σύμφωνα με το ethnos.gr, σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο.   

Συνολικά σε όλη την επικράτεια λειτουργούν σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από αυτά τα κατστήματα θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια. Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει πως ήδη έχουμε αιτήσεις στο Σωματείο από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα, «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γεμίσει η χώρα λέσχες καπνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα».   

Ο κ. Καλιώρας σημείωσε πως «τα καταστήματα είδαν ξαφνικά μείωση στο 50% της κατανάλωσης, καθώς οι μη καπνιστές δεν μπορούν κάνουν τον ίδιο τζίρο» προσθέτοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί.

Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.

«Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτυση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου» ανέφερε ο κ. Καλιώρας.   

«Νομικό μόρφωμα οι λέσχες»   
Αυστηρό μήνυμα, ωστόσο, για τις «λέσχες καπνιστών» είχε στείλει προ ημερών η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνοντας λόγο για «καινοφανή νομικά μορφώματα» με σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.   

«Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων».

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ