Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1968) | κριτική

Κριτική: Παναγιώτης Τουρατζώφ

Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1968) | κριτική ταινίας Παναγιώτης Τουρατζώφ

Οι ταινίες που διαδραματιζονται εντός περιορισμένου χώρου έχουν μια ιδιαίτερη ικανοτητα να μπορούν να κάνουν να αντιλαμβάνεται ο θεατής (χωρίς να μπορεί να το δει) τον εξωτερικό κόσμο και τον αντίκτυπο που έχει επί της ψυχοσυνθεσης των ηρώων καθώς και το ότι ο θεατής νοιάζεται για τους ήρωες λόγω και της ανάπτυξης των χαρακτήρων τους πάρα την έλλειψη πεδίου (Takis Stassinos contribution)

Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1968)Κλασσικά τέτοια παραδείγματα είναι το Rio Bravo το Reservoir dogs ο Καυγατζης αλλά και άλλα πολλά φιλμς. Στο Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1968) (αν και δεν είμαι οπαδός του εγχώριου σινεμά) παρότι ο σκηνοθέτης (Φώσκολος) είναι συνώνυμο της υπερβολής στους διαλόγους και στην δημιουργία εξωφρενικων καταστάσεων με πομπώδες ύφος καταφέρνει λόγω (μάλλον) πίστης στο σενάριο και μικρής κλίμακας περιβάλλοντος να δημιουργήσει ένα πυκνό στην υφή του έργο με ήρωες και ηρωίδες που προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να πετύχει το καλύτερο για την ζωή του.

 

Σε μια ταβέρνα στον Πειραιά διαδραματίζονται οι ιστορίες των τριών αδελφών, της Πέρσας (Μάρθα Καραγιάννη) της Χαράς (Νόρα Βαλσάμη) και της Αναστασίας (Μάρθα Βούρτση). Θαμώνες της ταβέρνας συμμορία αρχαιοκαπηλων με αρχηγό τον Ζάχο (Αντωνόπουλος) όμως στο κατόπι του είναι αξιωματικός του Λιμενικού (Καζάκος) ο οποίος και θα ερωτευτεί την Περσα.

‘Ενα ερωτικό τρίγωνο πάθους, καχυποψίας και ανεκπληρωτης αγάπης

Η διεκδίκηση της όμορφης γυναίκας από τους δύο αντίθετους πόλους θα δημιουργήσει ένα ερωτικό τρίγωνο πάθους, καχυποψίας και ανεκπληρωτης αγάπης που θα οδηγήσει έως και σε μονομαχία.

Η Χαρά πάλι είναι ερωτευμένη με νεαρό (Γαλανος) ο οποίος θελει να ταξιδέψει για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη ζωή ενώ η Αναστασία περιμενει ακόμα την παλιά της αγάπη χωρίς να εγκαταλείπει την ελπίδα αν και γίνεται αντικείμενο χλευασμου από τον κοινωνικό περίγυρο.

Έξυπνη χρήση της Ελληνικής κοινωνικης πραγματικότητας προς ενίσχυση της δραματικότητας του σεναρίου. Αρχαιοκαπηλοι, λιμενικοί, ναυτικοί, μικρόκοσμος λιμανιού και χαμένες ευκαιρίες όπως όμως και μικρές λάμψεις αισιοδοξίας και ελπίδας. Οι ήρωες και οι ηρωίδες παλινωδούν ανάμεσα στη χαρά την λύπη, την μίζερη πραγματικότητα και την επιθυμία.

Δυνατο και ανθρώπινο αλλά for Greeks only.

Το πάθος θα αποδειχθεί τελικά μοιραίο ενώ η ταπεινότητα θα προσφέρει την ευτυχία όσο για την επαγγελματική σταδιοδρομία αυτή μετά από σκέψη θα εγκαταληφθει προς όφελος της αγάπης. Πολλά τραγούδια από τον Πλέσσα άνετες ερμηνείες με έντονη θεατρικότητα και η μοναδική δραματική ερμηνεία της Καραγιάννη μέσα στην υπερβολή του Ελληνικού σκληρού κινηματογράφου προβάλεται έστω και συμπτηγμενο κάποιο είδος μεγαλείου. Δυνατο και ανθρώπινο αλλά for Greeks only.

Κείμενο Παναγιώτης Τουρατζώφ