Πέθανε η Αγγελική Ιονάτου (Angelique Ionattos)

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουλίου 2021 η Αγγελική Ιονάτου (γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionattos), «η Ελληνίδα τραγουδίστρια που λάτρευαν οι Γάλλοι».

Η ελληνίδα ποιήτρια, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 (22 Ιουνίου 1954). Εγκατέλειψε την Ελλάδα στη δικτατορία, σε ηλικία 13 ετών για να μετοικήσει στο Βέλγιο και από το 1981 να ριζώσει στο Παρίσι.


Η Anqelique Ionatos, έζησε πάνω από τρεις δεκαετίες στη Γαλλία αποτελώντας μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, συνθέτριας και ερμηνεύτριας καθώς μελοποίησε και κοινώνησε στο γαλλικό κοινό ελληνική ποίηση, αλλά και τη Σαπφώ.

Ελύτης, Ρίτσος, Παλαμάς, Σαχτούρης, Βάρναλης, Καβάφης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που είχε μελοποιήσει, δημιουργώντας τραγούδια που πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ερμηνευμένα στα ελληνικά.

Ξεχωριστή στιγμή η ερμηνεία της στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Μια θάλασσα» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά (1994).

Το 2004 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι της. Ο πρώτος με τον τίτλο «Ανθολογία» περιλαμβάνει μια εκλογή από τη δισκογραφία της που αριθμεί περισσότερους από δεκαπέντε δίσκους, με κεντρικό άξονα, όπως είπαμε, τα μελοποιημένα ποιήματα. Έτσι, στο δίσκο αυτό, συναντάμε ποιήματα των Ελύτη, Σαπφώς, Μαντά, Χουλιαρά, Μορτόγια κ.ά.

Το δεύτερο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εποχή και στην Γαλλία, είναι μελοποιήσεις (ποιητικών) αποσπασμάτων από το ημερολόγιο της Μεξικάνας ζωγράφου, Frida Kahlo, σε μουσική και ενορχήστρωση του Christian Boissel. Το 2008 μελοποίησε Νερούδα και Παλαμά.

Για τη συνεισφορά της και τη μελοποίηση της Σαπφούς ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Μυτιλήνης επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή.

Η γαλλόφωνη τραγουδίστρια έβγαλε 20 άλμπουμ.

Ο γαλλικός Τύπος ασχολείται συχνά με το έργο της. Την επαινεί η Liberation:
«Οι δίσκοι της έχουν μουσική συνοχή, βάθος, ποιότητα ερμηνείας, πρωτοτυπία και πίστη -Είναι μοναδικά»
Κλασικά, έθνικ, ακτιβιστκά, φολκ, λαϊκά, η Ιονάτος εκφράζεται σε όλα τα είδη. Η κιθαρωδός είναι σήμερα διάσημη σε διεθνές επίπεδο και διαθέτει ένα απαράμιλλο στυλ.

Με πληροφορίες από ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως