Πέθανε ο διαβόητος αρχιβασανιστής της Χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος

Πέθανε ο διαβόητος αρχιβασανιστής της Χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος

Πέθανε από καρκίνο το πρωί της Πέμπτης ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν η εκφώνηση επικήδειου στην κηδεία του στρατηγού Ντερτιλή.

Ο Θεοφιλογιαννάκος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού και η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, ενώ συμμετείχε ενεργά  στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού. Το το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, και διοικητής της υπηρεσίας το 1970. Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις δίκες της Χούντας το 1975 καταδικάστηκε και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992. Η κηδεία του θα γίνει το Σαββάτο στην Σπάρτη.  

Ο Θεοφιλογιαννάκος είχε μιλήσει το 2009 στην Έφη Μαρίνου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.   Έγραφε τότε η δημοσιογράφος:   “Ο αλλοτινός διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος -καταδικασμένος για βασανιστήρια- παραθερίζει στο εξοχικό της κόρης του, στη Φώκαια, αλλά περνάει τα βράδια του στο «Καλυψώ». Δεν θέλει να μιλάει για τα παλιά. Τον ενδιαφέρει η οικογένειά του, η δικηγόρος κόρη του και οι τρεις εγγονές, τις οποίες είχε μαζί του.   Ιππέας και ταβλαδόρος «Φυσικά και δεν μπορείτε να γράψετε κάτι καλό, αν προκύψει από την άποψή μου. Θα το ειρωνευθείτε όπως έχετε κάνει προσωπικά και στο παρελθόν. Σας ενδιαφέρει πραγματικά η άλλη πλευρά; Οχι, το ξέρετε και το ξέρω. Αλλά δεν πειράζει. Εμείς είμαστε τελειωμένοι. Εσείς δείτε πώς θα φανείτε χρήσιμοι στον τόπο».  

*Συγχρόνως έστρωνε το τάβλι περιμένοντας τον Παττακό, στον οποίο απευθύνεται πάντα στον πληθυντικό. Και όταν εκείνος κατέβηκε φορώντας βερμούδα, το παιχνίδι άρχισε με «πόρτες», συνεχίστηκε με «πλακωτό» και ολοκληρώθηκε με «φεύγα».  
*«Του αρέσει το “κακόφημο πλακωτό”, όπως το ονομάζει, γιατί ως ιππέας θέλει να επελαύνει…

Προσπαθώ να τον κερδίζω, αλλά είναι αδύνατον» σχολιάζει μεγαλόθυμα ο Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δεν έχει ούτε σύνταξη ούτε περίθαλψη. «Εχω όμως μια στοργική κόρη, που με φροντίζει. Αν δεν υπήρχε, θα πουλούσα λεμόνια έξω από το ΓΕΣ»..
.  
*Κοιμάται με ήσυχη συνείδηση, μας διαβεβαιώνει: «Υπήρξαν πραγματικοί αντιστασιακοί, έντιμοι αριστεροί. Αυτό που δεν θα μάθετε ποτέ, μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε, είναι ότι πάμπολλοι αυτοχρίστηκαν αντιστασιακοί, ενώ δεν είχαν περάσει ούτε απέξω…».
<iframe width=”520″ height=”293″ src=”https://www.youtube.com/embed/Smusz4j53FY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Πηγή: www.lifo.gr  – η Φωτογραφία είναι του Πάνου Πετρόπουλου από την Ελευθεροτυπία 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως