Πέθανε ο Έντγκαρ Λόρενς Ντόκτοροου ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς

Πέθανε ο Έντγκαρ Λόρενς Ντόκτοροου ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από την ζωή ο διάσημος συγγραφέας Έντγκαρ Λόρενς Ντόκτοροου.
Ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκές εξαιτίας καρκίνου των πνευμόνων.
 
“Ο Ε.Λ Ντόκτοροου ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς. Τα βιβλία του με δίδαξαν τόσα πολλά και θα μας λείψει”, δήλωσε χθες το μεσημέρι μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
 
Ο Εντγκαρ Λόρενς Ντόκτοροου γεννήθηκε από Ρωσοεβραίους γονείς δεύτερης γενιάς το 1931 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Κολέγιο Κένιον και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εργάστηκε ως αναγνώστης σεναρίων για την Columbia Pictures και στη συνέχεια στους εκδοτικούς οίκους New American Library και Dial Press.
 
Δίδαξε σε πανεπιστήμια όπως τα Yale University Drama School, Princeton University, Sarah Lawrence College, University of California, New York University. Το 1984 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Το πρώτο του βιβλίο, «Welcome to Hard Times», εκδόθηκε το 1960 και το δεύτερο, «Big as Life», έξι χρόνια αργότερα. Το 1971 ακολούθησε το «Βιβλίο του Ντάνιελ», το οποίο τιμήθηκε με το National Book Award. Το βιβλίο του Ντάνιελ είναι το χρονικό μιας αμερικανικής τραγωδίας. Την περίοδο του μακαρθισμού, οι γονείς του Ντάνιελ, μεσοαστοί Αμερικανοεβραίοι με αριστερές πεποιθήσεις, κατηγορήθηκαν για κατασκοπία για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο γιος τους συνεχίζει να θέτει ερωτήματα, να ξύνει πληγές, να καταγγέλλει, να εκτελεί το χρέος της μνήμης. 
Ο Doctorow δίνει μια μυθοπλαστική προέκταση στην πολύκροτη δίκη των Ρόζενμπεργκ, εμβληματικό της πρώιμης ψυχροπολεμικής εποχής. Το βιβλίο του Ντάνιελ είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα για τον αφανισμό των ανθρώπων της Αριστεράς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μοιραία, πρόκειται για ένα κείμενο πένθους και οργής. 
«Από τα πιο σημαντικά, πολιτικά αμερικανικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, το βιβλίο συγχωνεύει πραγματικότητα και μυθοπλασία, δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, πραγματικά και μη γεγονότα σε έναν λαβύρινθο έμμονων αναμνήσεων και συνιστά έναν υποβλητικό στοχασμό για την ιστορία, τη δημοσιογραφία και την κοινωνία». -Ελευθεροτυπία
 
«Από το βιβλίο δεν λείπει ούτε το πάθος ούτε η οργή ούτε ο θρήνος για τη χαμένη αξιοπρέπεια, για τον πολιτικό και κοινωνικό νεοβαρβαρισμό που άφησε πίσω του μια τεράστια πληγή στο κοινωνικό σώμα της μεταπολεμικής Αμερικής, η οποία δεν λέει να επουλωθεί. Είναι ένας αρνητικός παιάνας ή πιο σωστά μια υπέροχη ελεγεία για τους ταπεινωμένους, τους κυνηγημένους, τους καταφρονεμένους και τους εκτελεσμένους». -Το Βήμα

Στη συνέχεια ήρθε το επίσης επιτυχημένο «Ragtime» (1975)

Το Ράγκταϊμ είναι μια τοιχογραφία των αρχών του αιώνα. Τα πρόσωπά του: τρεις ασυνήθιστες οικογένειες που οι ζωές τους μπλέκονται με τα ονόματα των Έμμα Γκόλντμαν, Χένρυ Φορντ, Χάρυ Χουντίνι, Τ. Μόργκαν, Σίγκμουντ Φρόυντ, Εμιλιάνο Ζαπάτα. 
Είναι ένα μυθιστόρημα τόσο πρωτότυπο, τόσο γεμάτο φαντασία και χαμηλόφωνη ευαισθησία, που αν το περιγράψεις περισσότερο, μειώνεις την ευχαρίστηση που νιώθει κανείς δοκιμάζοντας μιαν απρόβλεπτη εμπειρία. 
 
“Το Ράγκταϊμ δεν μένει ακίνητο ούτε στιγμή. Ο συγγραφέας έχει κατορθώσει να αδράξει τα νήματα της πραγματικότητας και να τα μεταμορφώσει σ’ ένα υπέροχο αφήγημα· καθόλου απλό κατόρθωμα!” (R. Z. Sheppard, Time)
“Δίχως άλλο, θα δεχτεί τους περισσότερους τιμητικούς επαίνους και θα μαζέψει τα περισσότερα χειροκροτήματα της χρονιάς. Το βιβλίο αυτό σε απορροφά ολοκληρωτικά: από τη στιγμή που θα μπεις σ’ αυτό, ο μόνος δρόμος διαφυγής είναι η τελευταία σελίδα.” (Doris Grumbach, The New Republic)
“Με τρόπο αριστουργηματικό, όχι μόνο μετατρέπει την ιστορία σε λογοτεχνία, αλλά αποκαλύπτει τις “παραμυθένιες” πτυχές της πραγματικότητας που φτιάχνουν την ιστορία.” (George Stade, απόσπασμα της πρωτοσέλιδης κριτικής στη New York Times Book Review)
 

Πέντε χρόνια αργότερα εκδόθηκε το «In Loon Lake». Το 1986 τιμήθηκε ξανά με το National Book Award, για τη μαρτυρία «World’s Fair», ενώ το 1989 προστέθηκε μια ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό του με το μυθιστόρημα «Μπίλι Μπάθγκεϊτ», το οποίο απέσπασε τα Pen/Faulkner Award και William Dean Howell Medal.

 
Έγραψε δοκίμια, θεατρικά έργα καθώς και το «Lamentation: 9/11», κείμενο που συνοδεύει φωτογραφίες του Ντέιβιντ Φιν με θέμα την 11η Σεπτεμβρίου. Με το μυθιστόρημα «The March» (2005) απέσπασε το Pen/Faulkner Award για δεύτερη φορά. Αλλα βιβλία του: «Drinks Before Dinner» (1979), «American Anthem» (1982), «Lives of the Poets: Six Stories and a Novella» (1984), «The Waterworks» (1994), «City of God» (2000).
 
“Συνήθως μου παίρνει αρκετά χρόνια για να γράψω ένα βιβλίο. Το ‘World’s Fair’ ήταν η εξαίρεση. Φαίνεται ότι ήταν ένα βιβλίο που βγήκε αβίαστα. Το έγραψα μέσα σε επτά μήνες. Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο Θεός μού έκανε δώρο ένα βιβλίο”, είχε δηλώσει ο Ντόκτοροου σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο συγκεκριμένο βιβλίο που αφηγείται τη ζωή ενός μικρού αγοριού τη δεκαετία του ’30 στη Νέα Υόρκη.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε