Πέθανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα (21/11) ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας. Το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας από τις αρχές Σεπτεμβρίου νοσηλεύονταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από καρκίνο νωτιαίου μυελού.

Ήταν ένας από τους κορυφαίους Βαλκανιολόγους παγκοσμίως και βαθιά γνώστης του Μακεδονικού ζητήματος, όσο λίγοι στην Ελλάδα και παρακολούθησε το ζήτημα για περισσότερο από 30 χρόνια με αστείρευτο πάθος και συνέπεια.

Υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε τις δικές του μάχες για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων στη γειτονική χώρα, βάζοντας την δικιά του σφραγίδα.

Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ως πρόεδρος της Επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια, κατάφερε να αποδεχτούν οι γείτονες, επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.

Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας, ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχε. Επί των ημερών του σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ήταν μέλος της Επιτροπής, που ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της «σλαβομακεδονικής ταυτότητας» και τη «σλαβομακεδονικής γλώσσας» από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου χαιρέτησε τον διακεκριμένο βαλκανιολόγο με τον οποίο συνεργάστηκαν επί σειρά ετών.

Το βιογραφικό του

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Το 1978 αποφοίτησε από το  Α΄  Λύκειο Αρρένων Λαρίσης και εισήχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Σχολής. Με υποτροφία  αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης  και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991).

Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου  με διατριβή σχετικά με το Μακεδονικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα  και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως διερμηνέας της γερμανικής και βουλγαρικής στο Δεύτερο και Έβδομο Γραφείο του Τρίτου Σώματος Στρατού. Το 1993 διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή. ‘Εγραψε πολλές μελέτες και άρθρα για την Ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετείχε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνώριζε Αγγλικά ,Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά  και τις βαλκανικές γλώσσες.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως