{ Μουσική }

Πέθανε ο μουσικοπαιδαγωγός Χρήστος Ερκέκογλου, ιδρυτής του Κρουστόφωνου


Κατηγορίες: Μουσικά νέα

Πέθανε ο μουσικοπαιδαγωγός Χρήστος Ερκέκογλου, ιδρυτής του Κρουστόφωνου

Έφυγε από τη ζωή ο ο μουσικοπαιδαγωγός και ιδρυτής του εργαστηρίου κρουστών «Κρουστόφωνο», Χρήστος Ερκέκογλου.

Θλίψη προκάλεσε εδικά στον καλλιτεχνικό και μουσικό χώρο της Θεσσαλονίκης η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο ο μουσικοπαιδαγωγός και ιδρυτής του εργαστηρίου κρουστών «Κρουστόφωνο», Χρήστος Ερκέκογλου.

Η ανάρτηση του Κρουστόφωνου αναφέρει για την απώλεια:

Ο αγαπημένος μας Χρήστος, οδηγός και μαέστρος μας, φίλος, συνεργάτης και δάσκαλος αμέτρητων μικρών και μεγάλων μαθητών, έδωσε με αξιοπρέπεια και δύναμη τον αγώνα του αλλά τελικά μας χαιρέτησε. Έφυγε για να προσφέρει χαρά με το νταούλι του στη γειτονιά των αγγέλων. Θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων μας!

Ο Χρήστος Ερκέκογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Κλασική Αρμονία και Μουσικοπαιδαγωγικά (με την Παυλίνα Λιάτσου) στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Επίσης είχε σπουδάσει κλασική κιθάρα.  
Ειδικότητά του τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, ενώ οι γνώσεις του εκτείνονταν και στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά και τα κρουστά της latin μουσικής.
Είχε παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ενδεικτικά:
Βραζιλιάνικα κρουστά με τον Gilson de Assis, Αφρικάνικα Κρουστά με τον Mamadu M?Baye, Θεατρικού παιχνιδιού με το Μ. Φιλιππάκη, Αφρικάνικου χορού  με τη Maria Mendez, Μουσικοκινητικής αγωγής του συστήματος Dalcrose με τη Μαρία Κυνηγού και με τη Λίλη Αρζιμάνογλου, Κατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων με το Νικόλα Τσαφταρίδη, Εισαγωγή στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly . κ.α.
Εργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια  ως μουσικοπαιδαγωγός σε ωδεία και νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης και είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο τομέα αυτό.
Είχε επίσης πραγματοποιήσει εισηγήσεις για τα μουσικοπαιδαγωγικά σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια που απευθύνονται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, μουσικούς για τη χρήση των κρουστών σε όλες τις τάξεις του σχολείου.
Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση). Ήταν υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για την Παραδοσιακή Μουσική της ΕΕΜΕ και έχει αρθρογραφήσει στα έντυπά της.
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής και του Κ.Θ.Β.Ε παίζοντας ζωντανή μουσική επί σκηνής.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κρουστόφωνου, όπου δίδασκε στα παιδικά τμήματα, αλλά και στα τμήματα ενηλίκων. Επίσης διηύθυνε την Μπάντα Δρόμου και συμμετείχε στις περισσότερες παραγωγές του Κρουστόφωνου.
Συμμετείχε επίσης στην ομάδα έρευνας και παραγωγής, αλλά και στην ηχογράφηση του πρώτου cd  του Κρουστόφωνου με τίτλο «Τραγούδια –κάλαντα του κόσμου» που κυκλοφόρησε το 2002.

Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 από μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς με την πεποίθηση ότι τα απλά και προσιτά μέσα και υλικά (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι)   κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού  και πάντοτε  όλες τις ηλικίες και ικανοποιεί την  ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για έκφραση μέσα  από τον ρυθμό, την κίνηση, το τραγούδι, το θέατρο, την εικαστική δημιουργία.
Από το 2011 οι δραστηριότητες του Κρουστόφωνου διαχωρίζονται σε δύο συνεργαζόμενους τομείς:
α) στο Μουσικό εργαστήρι «Κρουστόφωνο- Μαριάνθη Ερκέκογλου, Υπηρεσία Πολιτιστικής Εκπαίδευσης»  υπό τη διεύθυνση του Χρ. Ερκέκογλου
και β) στην αστική μη κεδοσκοπική εταιρία Μουσικό παιχνιδοθέαμα «Κρουστόφωνο» υπό τη μουσικοπαιδαγωγική διεύθυνση του Ν. Θεοδωρίδη.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ