Κριστιάν Μπομπέν
Κριστιάν Μπομπέν

Πέθανε ο συγγραφέας Κριστιάν Μπομπέν

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής Κριστιάν Μπομπέν όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Gallimard στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μπομπέν είχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό από το μπεστ σέλερ, το “Le Très-Bas”.

Ο συγγραφέας, νοιαζόταν ελάχιστα για τη φήμη του, ζούσε σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος όπου αφοσιωνόταν στη γραφή. Δημοσίευε τακτικά μικρά βιβλία με πεζογραφήματα. Ορισμένα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 100.000 αντίτυπα, όπως το “Le Très-Bas” για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, το 1992. Άλλα παρέμειναν ανέκδοτα.

Φθινόπωρο του 2022, ο Μπομπέν εξέδωσε το μυθιστόρημα “Le Muguet rouge” από τον οίκο Gallimard, και μια ανθολογία “επιλεγμένων έργων” στην συλλογή Quarto, “Les Différentes Régions du ciel”. Ο Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ, Γάλλος δημοσιογράφος και κριτικός, είχε δηλώσει το 1995: “Ο Μπομπέν είναι, μακράν, ο διασημότερος συγγραφέας του Κρεζό“, της γενέτειράς του στη Βουργουνδία, στην κεντροανατολική Γαλλία, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ.

“Γεννήθηκα σε ένα λίκνο από χάλυβα“, έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο φέτος το φθινόπωρο ο συγγραφέας, γιος καθηγητή βιομηχανικού σχεδίου, καθώς το Λε Κρεζό είχε τα εργοστάσια χαλυβουργίας Schneider τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, στο σπίτι του δεν υπήρχε κανένα μυθιστόρημα για τη βιομηχανία, τον κοινωνικό ρεαλισμό, την πάλη των τάξεων, αντιθέτως υπήρχε μια πουαντιλιστική τέχνη στραμμένη στη φύση και στον ουρανό.

“Προτίμησα να πάω προς αυτό που μοιάζει να αγνοεί το πέρασμα του χρόνου: τα λουλούδια, τον έρωτα στην πρώτη του δειλία, την προσμονή, την ομορφιά ενός προσώπου, τη σιωπή, τη μεγάλη διάρκεια… Όλα αυτά τα πράγματα που η σύγχρονη ζωή σιγά σιγά άρχισε να μας αφαιρεί, να μας κλέβει“ Κριστιάν Μπομπέν

Βιβλία | Διεθνή | Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 | Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP