Πίνα Μπάους - Χορέψτε γιατί χανόμαστε!

Πίνα Μπάους - Χορέψτε γιατί χανόμαστε!

Πίνα Μπάους - Pina Bausch (27/07/1940 – 30/ 06/2009)

Η Πίνα Μπάους ήταν Γερμανίδα χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού και διευθύντρια μπαλέτου στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ, το οποίο πήρε το όνομά της.

Η καινοτόμος Πίνα Μπάους συνδυάζει για πρώτη φορά το χορό με το τραγούδι, την παντομίμα, τα ακροβατικά και την υποκριτική σε ένα νέο είδος τέχνης, αυτής του χοροθεάτρου. Ως ανήσυχο πνεύμα θεωρεί πως τα ερωτήματα και η αναζήτηση δεν σταματάνε ποτέ. Δημιουργεί νέες
μεθόδους, εμπνέεται από γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή της και γοητεύει το κοινό. Ως εκ τούτου, πολλά από τα έργα της έχουν χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά ριζοσπαστικά και συγκινητικά ταυτόχρονα.
 
Έχοντας βιώσει τον πόλεμο σε μικρή ηλικία μεταφέρει τις έντονες εμπειρίες της στη σκηνή. Όπως αναφέρει και η ίδια, χόρευε επειδή φοβόταν να μιλήσει. Ήταν ο μόνος τρόπος για να νιώθει ζωντανή. Σημείο εκκίνησης των έργων της είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα και βιώματα, όπως φόβος ξαφνικού κινδύνου, εκρήξεις πανικού, αγάπη, ελευθερία, αγώνας, λαχτάρα, χαρά, απόγνωση, επανασύνδεση, ομορφιά, δύναμη. Οι δραματικές εικόνες εναλλάσσονται με τη ζωντάνια και την ευφορία. Τελικός προορισμός, το κυνήγι της ευτυχίας, το κυνήγι της ζωής. Οι ήρωες της αναζητούν επίμονα και σχολαστικά να μάθουν τι τους φέρνει κοντά στην ευτυχία και τι τους απομακρύνει από αυτήν. Ωστόσο, πάντα στο τέλος αφήνουν στο κοινό μια αίσθηση αισιοδοξίας, πως παρόλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, αυτοί θα επιβιώσουν.
 
Η Πίνα Μπάους κατάφερε να αποσπάσει πολλά βραβεία καθώς επίσης το σεβασμό και την εκτίμηση συναδέλφων και μαθητών της. Έχει συνεισφέρει στην ιστορία του χορού και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ακόμα και σήμερα.
 
Με πληροφορίες από pinabausch.org/en/homewww.pina-bausch.de / Pina Bausch-movie / wikipidia

cityportal.gr/ γράφει η Kate Mp