Άγαλμα Βενιζέλου

Άγαλμα Βενιζέλου

Το άγαλμα του Βενιζέλου βρίσκεται στη πλατεία Δικαστηρίων στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αριστοτέλους. Ξεκινώντας από τη πλατεία Αριστοτέλους περνάμε την οδό Τσιμισκή και ανεβαίνουμε την Αριστοτέλους (προς βορρά) μέχρι που καταλήγουμε στην οδό Εγνατίας. Περνάμε απέναντι και εκεί θα βρεθούμε στη πλατεία δικαστηρίων οπου υπάρχει ο ανδριάντας του Βενιζέλου.
Σημείο συνάντησης

Το άγαλμα του Βενιζέλου είναι σημείο αναφοράς για ραντεβού (ακριβώς μπροστά υπάρχει πιάτσα ταξι) στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης από πολιτικές ομάδες, νεολαίες κομμάτων, σωματεία, αντεξουσιαστές που συγκεντρώνονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν ή για να ξεκινήσουν κάποια πορεία στη πόλη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864 – 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αν όχι ο σπουδαιότερος, σίγουρα ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, που άλλαξε το ρουν της ιστορίας της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. Διαφώνησε με τον διάδοχο που ήθελε ο στρατός να κατευθυνθεί προς το Μοναστήρι της Β Ηπείρου και επέβαλε τη θέση του για αλλαγή κατεύθυνσης και απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Κάτι που ο ελληνικός στρατός κατάφερε μόλις μια μέρα πριν φθάσει ο Βουλγαρικός στρατός και καταλάβει τη πόλη. Προς τιμή του το όνομα του έχει δοθεί σε πολλές λεωφόρους, οδούς και πλατείες, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας. Ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2001, ονομάστηκε προς τιμήν του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Άγαλμα Βενιζέλου – γλύπτης
Το άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά. Ο Γιάννης Παππάς θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς νεοέλληνες γλύπτες, με πλήθος έργων του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Φιλοτέχνησε κυριως ανδριάντες και προτομές, Χαρακτηριστικα και μόνο αναφέρουμε πως ανδριάντες του Βενιζέλου από τον ίδιο γλύπτη υπάρχουν εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα – Πάρκο Ελευθερίας, όπως επίσης και στο Προαύλιο της Βουλής.
Αξιοθέατα – μνημεία στη περιοχή
Επί της Εγνατίας θα δείτε το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) που είναι το παλαιότερο χαμάμ της Θεσσαλονίκης και τη Παναγία Χαλκέων. Στη πάνω πλευρά της πλατείας Δικαστηρίων προς βορρά θα βρεθείτε στην Αρχαία αγορά (ρωμαϊκή αγορά) που είναι ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως