Άγιος Ελευθέριος, το παρεκκλήσι του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ)

Άγιος Ελευθέριος, το παρεκκλήσι του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ)

Ο Άγιος Ελευθέριος (Άη Λεφτέρης) βρίσκεται μέσα στο χώρου του Επταπυργίου.
Το Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης – ένας σπουδαίος ιστορικός αρχαιολογικός χώρος της πόλης – είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία του για εκατό περίπου χρόνια (1890-1989) ως φυλακή.
Χιλιάδες Ελλήνων έζησαν στα κτίρια της αυλής, υπέφεραν, βασανίστηκαν. Ιδιαίτερα τις παλαιότερες εποχές, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δύσκολες.
Μέσα σ’ αυτή τη φυλακή υπήρχε και υπάρχει και το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για τις ανάγκες των φυλακισμένων. Ας μάθουμε την ιστορία και τον κτήτορά του. Μεταξύ των τροφίμων της φυλακής, την περίοδο 1917-1918, ήταν και ο ιερομόναχος Μελχισεδέκ Μακρής από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά από το έκτακτο στρατοδικείο της Χαλκιδικής -τον Μάιο του 1917- ως φιλοβασιλικός, καθώς συμμετείχε στα Κονδυλικά”.
Μέσα από το κελί του γράφει σε μια επιστολή του προς τη μονή Βατοπαιδίου τα εξής:
“Σήμερον ευρίσκομαι εν τη φυλακή του Γεντί Κουλέ υπό βαρύτατης κατηγορίας εντούτοις όμως ο θείος ζήλος μου ουδαμώς εμειώθη, αλλά του εναντίον εγιγαντώθη διότι έβλεπαν 600 χριστιανούς καταδίκους να στερούνται εντελώς εκκλησίας μηδαμώθεν άλλοθεν να αναμένουσιν παρηγορίαν παρά μόνον υπό τη μητρός ημών εκκλησίας.
Την ελπίδαν αυτήν την εκπηγάζουσαν εκ της θρησκείας. Έφθασα λοιπόν εις την σκέψην ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ιδρυθεί πάσης θυσίας εν τη φυλακή εκκλησία. Όντως δι? εράνων κατόρθωσα να ανεγείρω εκ βάθρων εκκλησίαν -τη εγκρίσεις της σεβαστής ημών κυβερνήσεως- επί ονόματι του Αγίου Ελευθερίου.
Και κατά τας αγίας ημέρας των Παθών του Κυρίου (1918) εκκλησιάσθησαν άπαντες οι κρατούμενοι…και τους μετάλαβα των θείων και αχράντων μυστηρίων. Φαντασθείτε 600 κατάδικοι αναζωογονηθέντες υπό του πυρός της θρησκείας, αντλήσαντες εκ της μητρός εκκλησίας μεγίστην παραμυθίαν ήτις είναι η άγκυρα σωτηρίας δια τους κρατουμένους θεωρούμενους απόκληρους της κοινωνίας…”

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως