Βαρβάρα Χαλκιδικής

Βαρβάρα Χαλκιδικής

Ορεινό παραδοσιακό χωριό του νομού Χαλκιδικής κτισμένο σε υψόμετρο 540 μέτρα, ανάμεσα στα όρη Δρεβενίκος και Σουγκλιάνη. Περιλαμβάνει τους οικισμούς Βαρβάρα, Καλύβια Βαρβάρας, Χρυσή Ακτή, Ανω και κάτω κρινάκια και τη νησίδα Καυκανάς. Με καλντερίμια γειτονιές, πέτρινα σπίτια και με μεγάλη δασική και κτηματική έκταση που ανέρχεται στα 90.300 στρέμματα.
Ιστορία της Βαρβάρας
H κοινότητα Βαρβάρας αναγνωρίσθηκε επίσημα απο το Ελληνικό κράτος στις 26-6-1918. Το όνομα προυπήρχε πριν τη αναγνώριση της. Η ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος της Βαρβάρας κατοικείται από το 14ο αιώνα όπως φαίνεται απο τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη θέση Ρέτσινι, Δρεβενίκος και τμήμα κάστρου στη περιοχή Ζέρναβος. Η Βαρβάρα άνήκε στη συνομοσπονδία των Μαντεμοχωρίων και πρωτοστάτησε στον εθνικο απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με τον αγωνιστή Γεώργιο Αστερίου. Οταν οι Τούρκοι έκαψαν τα γύρω χωριά τη Βαρβάρα την βρήκαν έρημη. Στο Μακεδονικό αγώνα η Βαρβάρα έλαβε μέρος με τον μεγάλο οπλαρχηγό Χαλκιδικής Αθανάσιο Μινόπουλο.
Το 1932 μεγάλος καταστροφικός σεισμός ισοπεδώνει  το χωριό το οποίο ξαναχτίζεται . Κατα τον Ελληνικό εμφύλιο ερημώθηκε ξανά απο το κράτος για λόγους ασφαλείας. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρναίας και κατοικείται απο 712 άτομα.
Τα δάσος Κηπουρίστρας και οι καταρράκτες της Βαρβάρας
Το δάσος της Κηπουρίστρας είναι ένα πανέμορφο δάσος πνιγμένο μέσα σε καστανιές και οξυές, χαρακτηρισμένο ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και ομορφιάς. Με 2 πανέμορφους καταρράκτες στη θέση Νεροπρίονο-Κηπουρίστρα(μια υπέροχη θέση και τους επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες φυσιολάτρες και τουρίστες) και τα μικρά ρυάκια είναι ένας τόπος που προστατευεται απο τα ευρωπαικά δίκτυα natura 2000 και corine.
Φεστιβάλ Βαρβάρας
Το 2019 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια που πραγματοποιείται ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Χαλκιδικής, το Φεστιβάλ Βαρβάρας. Μεγάλα ονόματα της Ελληνικης μουσικής σκηνής λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή με έντεχνα και ροκ ονόματα και ελεύθερο χώρο για κάμπινγκ τις ημέρες που γίνεται το φεστιβάλ.
Η Βαρβάρα συνδέεται μέσω Ν.Μαδύτου με την εθνική οδό θεσ\νίκης-Καβάλας στα 17 χλμ.Απο την Ολυμπιάδα 17 χλμ και απο την Αρναία 20 χλμ.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως