Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος
Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης από τη
συνένωση των Δήμων Κορδελιού και Ευόσμου. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τις εξής συνοικίες:

Εύοσμος
 Νέος Κουκλουτζάς
(Ευαγγελισμός)
 Άγιος Κοσμάς
 Κάτω Ηλιούπολη
 Νέα Πολιτεία
 Άνω Νέα Πολιτεία

Κορδελιό
 Νέο
Κορδελιό
 Ελευθέρια
 Διαλογή

Ιστορικά Στοιχεία
Η ύπαρξη οικισμού εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου χρονολογείται ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα. Ο οικισμός αυτός, γνωστός με το όνομα Χαρμάνκιοϊ (τουρκ. Harman köy: χωριό με αλώνια, αλωνότοπος), ομώνυμος του εκτενούς οθωμανικού τσιφλικιού, βρισκόταν δίπλα στον οδικό άξονα που οδηγούσε προς τον κάμπο της Θεσσαλονίκης-Βιτωλίων (Μοναστηρίου).

Κατοικούνταν αρχικά από λίγες οικογένειες γηγενών (32 οικίες στα τέλη του 18ου αι.).
Η επωνυμία του προσδιόριζε αναμφίβολα και το κύριο χαρακτηριστικό της παραγωγικής απασχόλησης των κατοίκων του, τη γεωργία. Στις αρχές του 19ου αιώνα προστέθηκαν στις γηγενείς οικογένειες και οι ημινομάδες κτηνοτρόφοι Βλάχοι από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου (Ν. Κιλκίς).

Σήμερα

Η σύγχρονη πληθυσμιακή αύξηση που παρουσίασε η περιοχή οφειλόταν στην άφιξη πολιτικών προσφύγων (Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία κ.λπ.) στη δεκαετία του 80, και κυρίως στο κύμα ομογενών από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη Β. Ήπειρο σε μικρότερο βαθμό (αρχές δεκαετίας 90). Η εσωτερική μετανάστευση, που επίσης  υπήρξε έντονη την ίδια εποχή, αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη τομή στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να μην επισημανθεί ότι ειδικά ο τόπος αυτός, που αδιάλειπτα (υπο)δέχθηκε και (υπο)δέχεται μέχρι και σήμερα νέους κατοίκους, φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλο αριθμό αλλοεθνών οικονομικών μεταναστών, με τους Αλβανούς να κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος».
Σήμερα, ο αρτισύστατος «καλλικρατικός» Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, από τους πολυπληθέστερους στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μπορεί και πρέπει να προοδεύσει, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το ικανό ανθρώπινο δυναμικό του, τους πολίτες του, όραμα των οποίων είναι ένας Δήμοςσύγχρονος και λειτουργικός.  Έχει άλλωστε το κοινό παρελθόν του, τις μνήμες των προσφύγων και των γηγενών, «τρέφεται» από την αρμονική συμβίωση ανομοιογενών πληθυσμών.

Έδρα: Εύοσμος-Δημαρχείο

ΚΕΠ: ΚΕΠ Ευόσμου, ΚΕΠ Ελευθερίου-Κορδελιού, ΚΕΠ Ευόσμου-Παράρτημα

ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως