Γήπεδο  Αρη, Κλεάνθης Βικελίδης

Γήπεδο Αρη, Κλεάνθης Βικελίδης

Το Κλεάνθης Βικελίδης είναι το γήπεδο που έχει την έδρα του η ιστορική ομάδα Άρης Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στη περιοχή Χαριλάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο γήπεδο του Άρη τη δεκαετία του ’20 ήταν το Πεδίον του Άρεως απέναντι από το κτήριο της ΕΡΤ3. Το 1926 δημιουργήθηκε ένα νέο γήπεδο στον χώρο της ΔΕΘ. Ο Άρης αποχώρησε από την περιοχή το 1939.
Το 1939 η διοίκηση της ομάδος αγόρασε από τον Επαμεινώνδα Χαρίλαο, γνωστό τραπεζίτη την σημερινή έκταση που βρίσκεται το γήπεδο. Μάλιστα προς τιμήν του η περιοχή ονομάστηκε Χαριλάου.  Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου οι άνθρωποι του ΄Αρη άρχιζαν να χτίζουν μόνοι τους το γήπεδο.
Η πρώτη κερκίδα χτίστηκε το 1951 και ήταν στην πλευρά της Παπαναστασίου ενώ η άλλη κερκίδα ήταν στην πλευρά της Αλκμήνης. Οι εστίες βρίσκονταν στη σημερινή Θύρα 2 και την πλευρά της οδού Αλκμήνης. Αποδυτήρια είχαν διαμορφωθεί στη σημερινή Θύρα 3, ένα παράπηγμα στην ουσία, με βαρέλια νερό για να πλυθούν οι αθλητές. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το χειμώνα βάζανε ξύλα κάτω από τα βαρέλια και ανάβαν φωτιά για να ζεσταίνεται το νερό.
Το 1972 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Νικόλαου Καμπάνη το γήπεδο αποκτά κερκίδες τόσο στην πλευρά της Μάνθου Ματθαίου (σημερινή Θύρα 1) όσο και στην πλευρά της Αλκμήνης (Θύρες 5, 6 και επισήμων). Έγινε επίσης και κατασκευή του τσιμεντένιου σκέπαστρου. Ο Άρης γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αποκτούσε τέτοιο σκέπαστρο, μετά από έντονη προσπάθεια του Καμπάνη προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά του.
Το 1975 στην πλευρά της σημερινής Θύρας 3 υπήρχε ανάχωμα και μια υποτυπώδης μορφή κερκίδων για τους οπαδούς της ομάδας. Το 1977 παραδόθηκε στο κοινό για χρήση. Το 1980 η «ημιτελής» Θύρα 3 επεκτάθηκε προς την πλευρά της οδού Παπαναστασίου και πήρε ολοκληρωμένα τη σημερινή της μορφή.
Η πρώτη, χρονολογικά, κερκίδα του γηπέδου Χαριλάου, η Θύρα 2, τον Ιανουάριο του 1989, γκρεμίζεται, για να κτιστεί μεγαλύτερη. Η ολοκλήρωση της λαμβάνει χώρα το 1991 και τίθεται σε χρήση από το κοινό. Το ίδιο έτος το γήπεδο απέκτησε προβολείς. Το 1999 τοποθετούνται πλαστικά καθίσματα. Τον Ιανουάριο του 2004, γκρεμίζεται η κερκίδα επί της οδού Αλκμήνης και κατασκευάζεται καινούργια, διώροφη, η οποία παραδίδεται προς χρήση, τον Σεπτέμβριο του 2004. Τα δύο διαζώματα της νέας κερκίδας είναι στεγασμένα. Δημιουργήθηκαν τρεις θύρες εισόδου, ενώ οι VIPs και οι δημοσιογράφοι έχουν απευθείας πρόσβαση με ανελκυστήρες.

Το Κλεάνθη Βικελίδη σήμερα είναι ένα σύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 22.800 θεατών. Λόγω της εντυπωσιακής ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι οπαδοί του Άρη,το γήπεδο αποτελεί μια από τις πιο «καυτές» έδρες στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως