Ισλαχανέ

Ισλαχανέ

Γράφει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

Το Ισλαχανέ είναι ένας πανέμορφος Πολυχώρος Πολιτισμού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο με μόνιμη έκθεση κι ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κουβαλάει μια ιστορία 100 και πλέον χρόνων, τόσο υλική όσο και άυλη, και φιλοδοξεί να την αναδεικνύει διαρκώς. Θα το βρείτε πολύ εύκολα, περνώντας μπροστά από τα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Θα το συναντήσετε αμέσως μετά, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου κι Ελένης Ζωγράφου. Πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αισθητικής, με τον τρόπο που ανακαινίστηκε, το οποίο ταυτόχρονα με τη διάσωσή του διαφυλάττει και διαρκώς διευρύνει τη γνώση και τη σύνδεση με τη ζωή αυτής της γειτονιάς της πόλης. Το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι για το ευρύ κοινό είναι ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έζησαν εκεί παλαιότερα κι έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες της.
Το πρώτο κτήριο του Ισλαχανέ χτίστηκε το 1874 και αποτελούσε κοιτώνες του οθωμανικού Ορφανοτροφείου – Τεχνικού Σχολείου. Το τελικό συγκρότημα του Ορφανοτροφείου αποτελούνταν από τέσσερα κτήρια, τρία από τα οποία είχαν χτιστεί εντός των ανατολικών τειχών της πόλης και ένα εκτός. Το Ισλαχανέ ήταν ένα «Σπίτι Αποκατάστασης» για ορφανά και άπορα παιδιά και η ίδρυσή του είναι ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο Τανζιμάτ (1839 – 1876) αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής. Στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου και για μικρό χρονικό διάστημα, στέγασε το Νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου (1877 -1878), ενώ μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1923 στέγασε οικογένειες προσφύγων.
Το κτήριο του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ, το μόνο που διασώζεται σήμερα, ήταν το τέταρτο κατά σειρά, μετά το διδακτήριο που αργότερα έγινε το 3 ο Γυμνάσιο Αρρένων και το τυπογραφείο της Σχολής. Στέγαζε επίσης τα εργαστήρια ξυλουργικής, σιδηρουργίας και χύτευσης, που μετά την παύση της λειτουργίας του ιδρύματος μετατράπηκε σε εργοστάσιο.Η οικογένεια Αξυλιθιώτη ενοικίαζε το κτίριο από τα τέλη του 1920 μέχρι και το 1989. Τον Απρίλιο του 2003 το κτίριο παραχωρήθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία μετά από την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης, προχώρησε στην πραγματοποίησή της και το 2017 το έργο παραδόθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία του ως Πολυχώρος Πολιτισμού.
Σήμερα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πρώτο κτήριο των κοιτώνων που στέγασε τα ορφανά παιδιά, δεν υπάρχει. Μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1923, φιλοξένησε προσφυγικές οικογένειες μέχρι το 1978. Η κατεδάφισή του έδωσε το πράσινο φως για τη διάνοιξη της οδού Ολυμπιάδος, σβήνοντας έτσι ένα σημαντικό τοπόσημο και τοπωνύμιο της περιοχής.

Info
Ισλαχανέ
Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ

Εικονική περιήγηση: http://www.ppxi.gr/vtour/
ιστοσελίδα ppxi.gr
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας στο τηλέφωνο 2310.206.910 – 2310.213.800

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως