Λαγυνά

Λαγυνά

Τα Λαγυνά βρίσκονται σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Το χωριό βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του Χορτιάτη και στο νότιο άκρο της πεδιάδας του Λαγκαδά . Δεξιά του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας,  υπάρχει δασάκι με πεύκα ένα εξαιρετικό στολίδι του χωριού με υπέροχη θέα προς το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, η λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Το άλσος αυτό είναι σήμερα φυσικός χώρος αναψυχής.
Η ονομασία του χωριού προήλθε από έναν κατασκευαστή λαγυνιών που κατασκεύαζε λαγύνια από το κατάλληλο χώμα της περιοχής. Οι άνθρωποι εκεί που δεν ήξεραν την ονομασία του τόπου, την αποκαλούσαν λαγυνά. Έτσι έμεινε αυτό το όνομα. Είναι άγνωστο όμως το πότε ιδρύθηκε.

Στα Λαγυνά βρίσκεται και η τοποθεσία Δερβένι. Δερβένι στα τούρκικα σημαίνει στενωπός, διάβαση από μια περιοχή στην άλλη. Παλαιότερα ήταν τόπος ενεδρών αλλά και σημαντικό στρατιωτικό σημείο. Το 1962 στο Δερβένι κατά την διάνοιξη της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών βρέθηκαν πολλοί ασύλητοι τάφοι της Ελληνιστικής περιόδου και άλλα ευρήματα. Ανάμεσα τους, ο περίφημος ορειχάλκινος Κρατήρας του Δερβενίου που κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.Στα Λαγυνά λειτουργεί δημοτικό σχολείο και υπάρχει ένας δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος (Τηλ/fax : 2394073550) που διοργανώνει πολιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις γίνονται στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαγυνων (ΔΑΚ Λαγυνών) στο κλειστό γήπεδο. Στο χωριό υπάρχει  και  ένας χώρος συγκέντρωσης Μαρτύρων του Ιεχωβά, η Αίθουσα Βασιλείας Μαρτύρων του Ιεχωβά

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως