Λέσχη Θεσσαλονίκης

Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η ιστορική Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1901 με την επωνυμία «ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ» από επιφανείς Έλληνες πολίτες, κυρίως εμπόρους κι επιχειρηματίες. Απώτερος σκοπός της ίδρυσης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και η οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα, που τότε ξεκινούσε. Τα μέλη της ΝΕΑΣ ΛΕΣΧΗΣ συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΣΧΗΣ ανακηρύσσει επίτιμους Προέδρους της τους Παύλο Μελά, Λάμπρο Κορομηλά και Γερμανό Καραβαγγέλη και αναρτά τις φωτογραφίες τους στο γραφείο του Προέδρου, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Το 1926 η ΛΕΣΧΗ αποκτά ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Νίκης 63, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου έγινε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση των μελών της, που κατείχαν τότε σημαίνουσα θέση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Το έτος 1935 η ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ μετονομάζεται σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο της ΛΕΣΧΗΣ επιτάσσεται από τους κατακτητές και στεγάζει γερμανικές υπηρεσίες, όπως τη Διοίκηση Θεσσαλονίκης – Αιγαίου και την Υπηρεσία Λογοκρισίας. Το κτίριο επιστρέφεται στα μέλη της ΛΕΣΧΗΣ στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Έχει υποστεί, όμως, πολλές καταστροφές κι έχει λεηλατηθεί μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας (πίνακες ζωγραφικής, επίπλωση κ.λ.π.).
Σημερινή Εποχή
Τέλος, το 1992 η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ μετονομάζεται και λαμβάνει τη σημερινή της ονομασία «ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».
Η ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ λειτουργεί ως σωματείο κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και η προσφορά μέσων για τη ψυχαγωγία τους, η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της χώρας καθώς και η υποστήριξη κάθε κοινωφελούς και μορφωτικού έργου. Μέχρι σήμερα, η ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων κοινωφελούς και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Επίσης, διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκδρομές. Με αυτές στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών της αλλά και την ψυχαγωγία τους.
Πληροφορίες lesxithessalonikis.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως