Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Λιβάδι - Δήμος Θέρμης - Δημοτική ενότητα Βασιλικών

Το Λιβάδι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που απέχει περίπου 35 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το χωριό, πήρε το όνομά του από ένα μεγάλο λιβάδι που το περιβάλλει. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων αμφιθεατρικά μέσα σε μια κατάφυτη από δάση κοιλάδα, που βρίσκεται επί της κορυφογραμμής του Χορτιάτη του Ομβριανού και του Χολομώντα. Από το Λιβάδι έχεις άπλετη θέα προς την κοιλάδα του Ανθεμούντα και το πέταλο του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και τον Όλυμπο.

Λιβάδι – ιστορία

Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ήταν ένα από τα χωριά που ανήκαν στο βακούφι του Ισχάκ Πασά (Ishak Pasa), ο οποίος το 1484 έκτισε στη Θεσσαλονίκη το Αλατζά Ιμαρέτ (πολύχρωμο πτωχοκομείο) και άλλα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για τη συντήρηση των ιδρυμάτων αυτών το 1487 «αφιέρωσε» (διάφορα άλλα χωριά κτήματα) και τις γεωργικές περιοχές Βάβδου και Λιβαδίου (που τότε πιθανόν ανήκαν στην Κοινότητα της Γαλάτιστας). Οι γεωργικές αυτές περιοχές ξανάγιναν αργότερα χωριά. Το Λιβάδι συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 προσφέροντας στον αγώνα σημαντικούς αγωνιστές, όπως ο Θεοδόσιος Στέριου, ο οπλαρχηγός Αγγελής Στεργίου (Μουστάκας), ο Δημήτριος Στάμου, ο Νικόλαος Σπύρου και πολλοί άλλοι. Στον οικισμό του Λιβαδίου σώζονται δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής – κάποια αναπαλαιωμένα, άλλα όχι.

Λιβάδι κεντρική πλατεία

Η κεντρική άνετη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1818, λίγο πιο πάνω. Στο Λιβάδι υπάρχουν μονοπάτια μέσα στο δάσος εξαιρετικής ομορφιάς.
Την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας και ακολουθεί πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Κάθε Οκτώβριο στο Λιβάδι γιορτάζουν τη γιορτή Καστάνου.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως