Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ένα Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο πολλαπλών εκδηλώσεων, που διαθέτει χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις προϊόντων, εταιρικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου, σεμινάρια, ενδοεταιρικές συναντήσεις, δείπνα, γεύματα, εκθέσεις προϊόντων, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. Η άρτια τεχνική υποδομή και ο εξοπλισμός του μαζί με την τέλεια ακουστική των αιθουσών του, το καθιστούν επίσης ιδανικό χώρο στέγασης σπουδαίων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συναυλιών μουσικής, χορού, όπερας και εντυπωσιακών θεαμάτων.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη παραλία της πόλης. Κατασκευάστηκε σε ένα οικόπεδο έκτασης 18 στρεμμάτων το οποίο παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε με εθνικούς πόρους από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής των Αθηνώ. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του ίδιου έτους

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τα κτίρια Μ1 και Μ2

Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις.
Σχεδιάστηκαν έτσι δύο κτίρια που πληρούν  όλες τις προϋποθέσεις του σκοπου, ένακτίριο ορόσημο (κτίριο Μ1), ένα κόσμημα για την πόλη και το κτίριο Μ2  μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

► Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κτίριο Μ1

Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο, ένα κόσμημα για την πόλη, στο οποίο συνυπάρχουν μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), χώροι υποδοχής του κοινού (φουαγιέ), γραφεία για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των εκδηλώσεων (καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.ά.). Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν της όσο και από τον μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.
Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Έχει χωρητικότητα περίπου 1.400 ατόμων (900 στην πλατεία και 500 στο κεντρικό και τα πλαϊνά θεωρεία). Η σκηνή είναι μία από τις πιο μεγάλες της Θεσσαλονίκης, διαθέτει τμήματα που βυθίζονται και ανυψώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής και είναι η μοναδική σκηνή της πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα projects και κάθε είδος εκδήλωσης: όπερα, θέατρο, μπαλέτο, χορό στον πάγο, προβολές, και βεβαίως συναυλίες. Ειδικά για τις συναυλίες συμφωνικής μουσικής η σκηνή διαθέτει ένα μοναδικό στη Θεσσαλονίκη ξύλινο κέλυφος, το οποίο αποτρέπει την άτακτη διάχυση του ήχου στην αίθουσα και αντίθετα τον κατευθύνει προς το κοινό. Η αίθουσα μπορεί να υποστηρίξει και συνέδρια, καθώς υπάρχουν καμπίνες ταυτόχρονης μετάφρασης. Περιφερειακά της αίθουσας υπάρχουν μικρότεροι συνεδριακοί χώροι.
Φουαγιέ Κτιρίου Μ1
Τα τρία φουαγιέ του κτιρίου Μ1 (φουαγιέ εισόδου, φουαγιέ πλατείας, φουαγιέ κεντρικού θεωρείου) είναι μεγάλοι χώροι υποδοχής κοινού, στους οποίους όμως υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν συναυλίες, συνεντεύξεις Τύπου, εκθέσεις, παρουσιάσεις, επίσημα δείπνα.

► Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Κτίριο Μ2

 Το κτίριο Μ2 είναι σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι και αποτελεί δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού ρεύματος. Το μοντέρνο και εξωστρεφές αυτό κτίριο, που με την πρόσοψη από γυαλί καταργεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, πέρα από τη σκηνή για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχει και έναν έντονο συνεδριακό χαρακτήρα διαθέτοντας πολλούς χώρους ποικίλης χωρητικότητας και πολλαπλών χρήσεων, που του δίνουν μεγάλη ευελιξία ως προς τη λειτουργία του. Στο κτίριο υπάρχουν ακόμη καφέ-μπαρ-εστιατόριο και υπόγειο πάρκινγκ 230 θέσεων.
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Διαθέτοντας πλούσιο εξοπλισμό και εξαιρετικό ήχο, η φιλόξενη και ζεστή αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης χωρά περίπου 500 άτομα – 350 στην πλατεία και 150 στα θεωρεία. Η σκηνή μπορεί να υποδεχθεί μια ευρεία γκάμα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θέατρο, χορό, συναυλίες, μουσική δωματίου ή μικρότερα συμφωνικά σύνολα), όπως βεβαίως και συνέδρια, διαλέξεις κλπ.
Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Χρησιμοποιείται κυρίως ως συνεδριακός χώρος. Η χωρητικότητά της είναι 300 άτομα, αλλά μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή σε δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων. Διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Φουαγιέ Κτιρίου Μ2
Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο με κυριότερο χαρακτηριστικό την τεράστια τζαμαρία, η οποία επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Στο φουαγιέ γίνονται εκθέσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες κλπ.
Μπαρ
Στο Μπαρ, που βρίσκεται επάνω από το φουαγιέ και διαθέτει επίσης φυσικό φως και θέα στη θάλασσα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις λόγου, εκθέσεις, ποικίλες performances, αλλά και συναυλίες.
Ταράτσα
Στο roof του Μ2 κάθε καλοκαίρι στήνεται το θερινό σινεμά του Μεγάρου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει χωρητικότητα 180 θέσεων και βεβαίως μια απίστευτη θέα!
Περιβάλλων χώρος
Ποικίλες εκδηλώσεις –κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες– πραγματοποιούνται και σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντα χώρου, όπως στην πλατεία ανάμεσα στα δύο κτίρια.
Για ενοικιάσεις χώρων: 2310 895904, κ. Ελένη Πανίδου
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email: info@tch.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως