Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης

Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Ατατούρκ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην οδό Αποστόλου Παύλου, που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Τουρκικό Προξενείο. Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε το 1881 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Mustafa Kemal Atatürk).
Ο Κεμάλ υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ο αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».
Το Μουσείο Ατατούρκ δέχεται πολλούς επισκέπτες από την Τουρκία καθως διοργανώνονται δεκάδες προσκυνηματικές εκδρομές από Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ. Οι επισκέπτες με αυτό το τρόπο αποδίδουν τιμές στον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι στο κτίριο εκτελούνται και αρκετοί γάμοι κάθε χρόνο από ζευγάρια που έρχονται απο την Τουρκία για να παντρευτούν στο σπίτι του Κεμάλ.
Το σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, δωρήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης το 1935 στο τουρκικό κράτος και έκτοτε φιλοξενεί το Μουσείο Ατατούρκ, αφιερωμένο στη ζωή του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κοσμικού κράτους. Το κτίριο, εκτός από την ιστορική του αξία, έχει και μεγάλη αρχιτεκτονική αξία ως ένα αυθεντικό σωζόμενο οθωμανικό μνημείο.
Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης στο Μουσείο Ατατούρκ είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα του «πατέρα των Τούρκων»
Στους τοίχους του σπιτιού οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του. Ο Κεμάλ αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε την χώρα του, πραγματοποιώντας ριζοσπαστικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων που έκανε απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ και το φέσι ενώ το 1928 επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο, θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων, έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και επέτρεψε την εκλογή γυναικών στα δημόσια αξιώματα.
Τα Σεπτεμβριανά
Τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου του 1955 εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου, η οποία προκάλεσε μικρές μόνον ζημιές σε υαλοπίνακες στην παρακείμενη οικία του Κεμάλ. Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων το 1961 στην νήσο Yassιada (Πλάτη), μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου. Τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το γεγονός αυτό με τρόπο που να μεγαλοποιεί τις ζημιές και παράλληλα να ρίχνει τις ευθύνες στους Έλληνες. Αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητος οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη, γνωστών με το όνομα «Σεπτεμβριανά του 1955».
Με πληροφορίες από βικιπαιδεια

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως