Μουσείο Κρύπτης Ναού Αγίου Δημητρίου

Μουσείο Κρύπτης Ναού Αγίου Δημητρίου

Η υπόγεια αρχαία «Κρύπτη» χρονολογείται πριν από την κατασκευή του ναού του Αγίου Δημητρίου. Η κρύπτη αρχικά ήταν ρωμαϊκό λουτρό. Τον 5ο αι. μετά την ίδρυση του πρώτου Ναού το λουτρό διατηρήθηκε και διασκευάστηκε σε κρύπτη. Κάτω ακριβώς από το ιερό βρίσκεται η ημικυκλική δεξαμενή αγιάσματος με μαρμάρινες κολώνες. Οι κολώνες αυτές αρχικά ανέβλυζαν αγίασμα το οποίο οι πιστοί Θεσσαλονικείς μπορούσαν να πάρουν σε φιαλίδια.
Μετά τον 10ο αιώνα η κρήνη συνδέεται με το Μύρο που συνέλεγαν οι πιστοί από τις δεξαμενές της με διάφορα αγγεία, πήλινα, γυάλινα ή μεταλλικά. Το Μύρο το φύλαγαν και σε περίοπτα φυλακτά ή κιβωτίδια από πολύτιμα μέταλλα, που επέτρεπαν τη μεταφορά του σε μακρινές χώρες. Η εξάπλωση που είχαν τα αντικείμενα αυτά στον χριστιανικό κόσμο υπήρξε μεγάλη. Ο θρύλος λέει ότι ο μύρος σταμάτησε να αναβλύζει από την στιγμή που η βασιλική μετατράπηκε σε τζαμί.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Κρύπτη καταχώνεται και ξαναβρίσκεται μετά την πυρκαγιά του 1917, οπότε και ακολουθεί η αναστήλωσή της.Στον χώρο της Κρύπτης σήμερα θα δειτε και ένα Παρεκκλήσιο που στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους επικοινωνούσε με την κρήνη που έβγαινε το αγίασμα, αλλά και με το ιερό του Ναού. Εδώ τοποθετείται και το ακριβή σημείο στον οποίο σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα μαρτύρησε ο Άγιος. Στο κεντρικό μέρος της Κρύπτης, προσετέθη διάδρομος με ημικυκλικό Κιβώριο. Το Κιβώριο αποτελεί και τον χώρο όπου έρρεε το αγίασμα και το μύρο.

Η υπόγεια Κρύπτη εντυπωσιάζει τους περισσότερους επισκέπτες εξαιτίας της επιβλητικής ατμόσφαιρας αλλά και των εκθεμάτων που παρουσιάζονται τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Προετοιμαστείτε να εκπλαγείτε από αυτό που θα αντικρίσετε.Εικονική περιήγηση
Δείτε εδώ μια εικονική περιήγηση στην Κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου και στα ευρήματα της Συλλογής της,

Για τη Κρύπτη του ναού οι μέρες και ώρες επισκέψεων όλο το χρόνο είναι
Δευτέρα 8.00-14.30
Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη 8.00-14.30
Πέμπτη 8.00-14.30
Παρασκευή: 8.00-13.30 και 19.00-22.00 (Λειτουργία)
Σάββατο 7.30-14.30
Κυριακή: 7.30-14.30
Διαβάστε εδώ για τον ναό του Αγίου Δημητρίου
Η είσοδος στον Ναό και στην Κρύπτη είναι Δωρεάν.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως