ΝΟΗΣΙΣ - NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

ΝΟΗΣΙΣ - NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Το ΝΟΗΣΙΣ – NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
 

ΝΟΗΣΙΣ – NOESIS

 
Προσφέρει στο κοινό μια μόνιμη έκθεση με ιστορικά εκθέματα για την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο μέρος τον εκθεμάτων προήλθε από δωρεές οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και των φίλων του μουσείου, ενώ λιγότερα έχουν αγοραστεί. Η συνοπτική εικόνα των εκθετηρίων που παρουσιάζεται, εκφράζει τη μορφή τους, ύστερα από τα έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο των ετών 1995 – 1999, με τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΕΤ ΙΙ

Οι κύριες εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ – NOESIS

 
– Χώρο Υποδοχής, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο άξονα σύνδεσης με όλες τις δραστηριότητες.
 
– Μουσείο Τεχνολογίας:
 
Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.
 
Το Τεχνοπάρκο, ένα χώρο διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Περιλαμβάνει 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.
 
Το εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στην καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη ναυπηγική, στη μετρητική, στη μηχανολογία κ.ά.
 
– Κοσμοθέατρο, κινηματογράφο γιγαντοοθόνης. Μια ειδική αίθουσα με 300 θέσεις και δυνατότητα προβολής στη μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη της Ελλάδας (διαστάσεων 17m x 23m). Στον χώρο αυτό γίνεται η παρουσίαση επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών μεγάλου format και σε 3 διαστάσεις, ενώ διατίθεται και για άλλες εκδηλώσεις.
 
– Ψηφιακό Πλανητάριο, ένα θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18m, με 150 επικλινείς θέσεις, όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών (all-dome video).
 
– Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, 18 θέσεων, όπου γίνεται δυναμική προσομοίωση διαφόρων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή στον βυθό του Ωκεανού.
 
– Συνεδριακό κέντρο, με δυνατότητα χρήσης 8 διαφορετικών αιθουσών, χωρητικότητας 16-300 ατόμων, με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια.
 
– Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, ειδικού ή επίκαιρου ενδιαφέροντος.
 
– Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες, ψηφιακούς και έντυπους, διαθέσιμους τίτλους και 10 θέσεις πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
 
– Εστία Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, ένα χώρο για άτυπες καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με ομάδες μαθητών, αλλά και απλούς επισκέπτες.
 
– Show Point, κινητό Αμφιθέατρο Επιδείξεων και Πειραμάτων, όπου παρουσιάζονται εντυπωσιακά πειράματα των θετικών επιστημών.
 
– Γραφεία Διοίκησης, χώροι για το διοικητικό προσωπικό του φορέα.
 
– Χώρους Εστίασης και Αναψυχής. Λειτουργεί εστιατόριο-καφέ, με εξαιρετική θέα στον Θερμαϊκό, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες catering υψηλού επιπέδου για φιλοξενούμενες εκδηλώσεις. Πληροφορίες: Planetarium Barestau – Τηλέφωνο: 2310 475751.
 
– Αναψυκτήριο/ Κυλικείο.
 
– Χώρους Πώλησης Επιστημονικών ειδών, Βιβλίων και Ενθυμημάτων. Πληροφορίες: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης – Τηλέφωνο: 2310 471441
 
– Τεχνικά Εργαστήρια, τα οποία παρέχουν την αναγκαία τεχνική υποστήριξη για την επισκευή και συντήρηση εκθεμάτων, καθώς και για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
 
– Αποθηκευτικούς Χώρους, για τη συλλογή και προσωρινή φύλαξη εκθεμάτων και περιοδικών εκθέσεων.
 
 

Πρόσβαση στο Νοησις (Noesis)

 
Το Ίδρυμα βρίσκεται απέναντι από το εμπορικό κέντρο Mediterranean Comos. Είσοδος από την παλαιά οδό Χαριλάου – Θέρμης.
 
Με ΙΧ / αυτοκίνητο:
Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Θέρμης, επάνω από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Η είσοδος στο χώρο μας γίνεται από την παλαιά οδό Χαριλάου – Θέρμης. Ακολουθήστε τις καφέ πινακίδες NOESIS ή συμβουλευτείτε το χάρτη μας. Περίπου 300 θέσεις στάθμευσης είναι στη διάθεσή σας.
 
Με λεωφορείο ΟΑΣΘ:
Με αφετηρία το πάρκο Νέας Ελβετίας (τέρμα γραμμής 10, Χαριλάου) επιβιβάζεστε στο λεωφορείο Νο 66, στάση “Ζώνη Καινοτομίας”.  Δείτε τη σχετική σελίδα του ΟΑΣΘ.
Με αφετηρία τον Τ.Σ. Βούλγαρη (τέρμα γραμμής 31 – Βούλγαρη) επιβιβάζεστε σε ένα από τα λεωφορεία 36, 36Β, 36Ε, 36Κ, 36Ρ, 36Υ, 36Ζ, στάση “Κέντρο Διάδοσης Επιστημών”..
 

 

Νοησις (Noesis) Στοιχεία επικοινωνίας

NOESIS – 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, ΤΚ 57001
Τηλέφωνο: 2310 483 000
Fax: 2310 483 020
E-mail: info@noesis.edu.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως