Οδός Προξένου Κορομηλά: ο δρόμος με τα πιο κομψά και urban μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Οδός Προξένου Κορομηλά: ο δρόμος με τα πιο κομψά και urban μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Γράφει η ΄Ελενα Καρακασίδου

Αγαπημένος δρόμος των φανατικών της μόδας και των κοσμημάτων, η Προξένου Κορομηλά αφήνει ανάσες ζωής από τα κάθετα προς τη θάλασσα στενάκια της. Διασχίζει όλη την πόλη από τη Μορκεντάου ως την Πλουτάρχου και είναι παράλληλη με τις δύο μεγάλες λεωφόρους της πόλης, την Τσιμισκή και την Λεωφόρο Νίκης.

Προξένου Κορομηλά – κομψή, επώνυμη, κοσμική, εναλλακτική  

Κάποτε, η Προξένου Κορομηλά ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή για τους οίκους μόδας και τις ακριβές αλυσίδες ενδυμάτων που ήθελαν να τοποθετηθούν στην Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, η εικόνα του «ακριβού» δρόμου της πόλης άλλαξε, κάποια από τα καταστήματα που φιλοξενούσαν μεγάλα διεθνή brands πέρασαν σε άλλα χέρια, ενώ κάποια άλλα παραμένουν κενά μέχρι και σήμερα. Έχει φιλοξενήσει από το Banal και τον Ηρακλή Δούκα με το εκπληκτικό drag queen show του, μέχρι το θρυλικό μπαρ Λούκι Λουκ, τη Balenciaga, την Burberry και τη Louis Vuitton. Αυτές τις τελευταίες, η Προξένου Κορομηλά τις κήδεψε μία-μία τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, από πολύβουος μπαρόδρομος της δεκαετίας του ?80, ξαναζωντανεύει τώρα με μικτή χρήση. Σήμερα, η Προξένου Κορομηλά είναι ένας τυπικός αστικός δρόμος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που άλλαξε πρόσωπο πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων για να μετατραπεί τελικά σε πόλο έλξης γαστρονομικών hotspot, υπέροχων μικρών μπουτίκ, και στυλάτων καφέ.
Επίσης, στον δρόμο αυτόν τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανθίζουν τα κομμωτήρια, όπως και τα barber shops. Στις κάθετες οδούς στην Κορομηλά, με αιχμή την οδό Λασσάνη έχουν δημιουργηθεί καφέ, ενώ σε άλλες καθέτους, όπως στην Μητροπολίτου Ιωσήφ, προσπαθεί να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του δρόμου των ενδυμάτων.
Η οδός φιλοξενεί σε κάθε τετραγωνικό της ό,τι πιo κομψό και urban διαθέτει η πόλη. Όσο πλησιάζει κανείς προς την Αριστοτέλους, τόσο οι μπουτίκ δίνουν τη θέση τους στα μπαράκια. Μπορεί να καλύψει με τα μαγαζιά της ένα μεγάλο φάσμα κοινού, που επιθυμεί να βγει είτε για κάτι πιο χαλαρό είτε για έντονη διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την προτιμούν όλες οι ηλικίες, πρωί-βράδυ, ενώ προσελκύει και ένα μεγάλο μέρος τουριστών, που την επιλέγουν για τα ψώνια ή τον καφέ τους.

Ποιος ήταν ο Πρόξενος Κορομηλάς

Η Θεσσαλονίκη έδωσε στην οδό της το όνομά της από τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά, που υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαίνουσες προσωπικότητες του Μακεδονικού αγώνα.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1856, ήταν ο δευτερότοκος γιος του εκδότη Ανδρέα Κορομηλά. Σπούδασε φυσική, μαθηματικά και οικονομικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψε από το εξωτερικό, ανέλαβε για λίγο την εφημερίδα του πατέρα του, όπου και δημοσίευσε άρθρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, και αργότερα το Εθνικό Τυπογραφείο.
Το 1896 υπήρξε ενεργό μέλος της Κρητικής Επανάστασης και το επόμενο έτος του ελληνοτουρκικού πολέμου. Το 1897 διορίσθηκε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τον ίδιο χρόνο άρχισε εντατικά μαθήματα εκμάθησης της βουλγαρικής και τουρκικής γλώσσας, προκειμένου να αφιερωθεί στον Μακεδονικό Αγώνα.
Το 1904 διορίστηκε Πρόξενος στη Φιλιππούπολη, όπου μελέτησε τα ζητήματα της Μακεδονίας και γνώρισε από κοντά όλη τη βουλγαρική ανθελληνική προσπάθεια και προπαγάνδα. Στόχος του ήταν να γνωρίσει από κοντά τις μεθόδους δράσης των βουλγαρικών κομιτάτων, προσποιούμενος πολλές φορές ακόμη και τον ομοϊδεάτη. Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και συντόνισε μέχρι το 1906 τις δραστηριότητες των ελληνικών σωμάτων στο βιλαέτι της Θεσσαλονίκης.
Η εμφανής, όμως, σύνδεση του Κορομηλά με την ελληνική ένοπλη δράση οδήγησε στις εύλογες διαμαρτυρίες της Πύλης. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 1906, αναγκάστηκε να τον αποσύρει από την προξενική του θέση στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1907 διορίστηκε πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.
Το 1910, ο Λάμπρος Κορομηλάς, μετά την επάνοδο του στην Ελλάδα, παραιτήθηκε του διπλωματικού αξιώματος και αναμείχθηκε με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Βενιζέλου. Το 1913, μετά από διαφωνία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, παραιτήθηκε του αξιώματός του.
Πέθανε το 1923 στη Νέα Υόρκη.
Ιδιαίτερα σπουδαίο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Τα σημαντικότερα έργα του ήταν τα «Οικονομικά της Ελλάδος από του 1848 μέχρι του 1903» και το άρθρο «Έσοδα και φόροι» (1892), το οποίο  αποτέλεσε σοβαρό βοήθημα στους τότε ξένους οικονομολόγους που
είχαν αναλάβει την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το νεοκλασικό κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται Προξένου Κορομηλά 23, ΤΚ 54622. Κατα τη περίοδο 1904-1908 το ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα ανακαινισμένο φιλοξενεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (ιστορικό μουσείο). Στο κτίριο στεγάζεται επίσης το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

cityportal.gr/ γράφει η Έλενα Καρακασίδου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως