Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1998, με την ονομασία Μουσείο Αθλητισμού και είναι το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα.
Σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας
Ο σκοπός που οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου ήταν να αποτυπωθεί η αθλητική ιστορία της χώρας και να καλυφθεί έτσι το κενό που υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσειακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού, στόχοι οι οποίοι ικανοποιούνται στην πράξη μέσα από διαρκείς ή εναλλασσόμενες εκθέσεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία με το κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Έτος 2004
Κατά το 2004, έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το μουσείο μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο κοντά στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην ευρύτερη περιοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το νέο, σύγχρονο και μοντέρνο κτίριο, επιφάνειας 4500 τ.μ. εγκαινιάστηκε το ίδιο έτος από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.
Έτος 2008
Στις 30 Ιανουαρίου 2008 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναγνωρίζοντας την προσφορά του Μουσείου Αθλητισμού στον αθλητικό και πολιτιστικό χώρο, το μετονόμασε σε Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες
Το Ολυμπιακό Μουσείο αποτελείται από τέσσερις αίθουσες εκθέσεων. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται η μόνιμη έκθεση που είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο ??Ανάδειξη της Αθλητικής Ιστορίας και του Ολυμπιακού Πνεύματος??, στη δεύτερη αίθουσα η μόνιμη διαδραστική έκθεση μηχανημάτων με τίτλο ??Επιστήμη των Αθλημάτων??, στην τρίτη αίθουσα μόνιμος εκθεσιακός χώρος με παράλληλη εκθεσιακή δράση και προσομοίωση γηπέδου στίβου και στην τέταρτη εκθεσιακός χώρος περιοδικών εκθέσεων. Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι, περιλαμβάνουν ειδικούς χώρους φιλοξενίας εκπαιδευτικών δράσεων και χώρους εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Το μουσείο διαθέτει επίσης αμφιθέατρο 300 ατόμων, δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και ένα μεγάλο χώρο υποδοχής κοινού, που μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις μικρής έκτασης αλλά και εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος.
Νέα αποστολή του Μουσείου αποτελεί όχι μόνο η καταγραφή και ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς, αλλά επίσης, η διαφύλαξη και προβολή της ολυμπιακής ιστορίας της χώρας και η ανάδειξη του ολυμπιακού ιδεώδους. Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου φιλοξενούνται οι δύο ψηφιακές διαδραστικές εκθέσεις με θέματα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα Μετάλλια και τις Δάδες. Παράλληλα το μουσείο πραγματοποιεί εξωστρεφείς δράσεις, εκδίδει εφημερίδα ενώ στην εκδοτική του δραστηριότητα εντάσσονται οι ειδικοί κατάλογοι των εκθέσεών του όπως και τα πρακτικά των διαφόρων συνεδρίων που κατά καιρούς οργανώνει.

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου
Καθημερινές: 9:00 – 19:00
Σάββατο: 10:00 – 16:00
Κυριακή: 10:00 – 14:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 968531-2  2310 968726

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως