Παλαιό Ιταλικό Προξενείο ή οικία Σάλεμ ή οικία Τζεμποργά ή βίλα Όλγα

Παλαιό Ιταλικό Προξενείο ή οικία Σάλεμ ή οικία Τζεμποργά ή βίλα Όλγα

Ποια είναι η βίλα της Θεσσαλονίκης που οι παραγωγοί του American Horror Story έκαναν πόστερ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς.

Επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 20 δεσπόζει ακόμα μία έπαυλη της περίφημης συνοικίας των Εξοχών, η οποία ανεξαρτήτου της εγκαταλελειμμένης εικόνας της,  εξακολουθεί να σαγηνεύει τους περαστικούς εδώ και πολλές δεκαετίες με την αρχοντική μορφή της. Η έπαυλη είναι γνωστή ως οικία Τζεμποργά ή οικία Σάλεμ ή προξενείο της Αυστροουγγαρίας ή παλαιό Ιταλικό προξενείοή «Βίλα Όλγα», όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί..
 
Χτισμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής, Ξενοφών Παιονίδη το 1878 κατά παραγγελία του πρώτου ιδιοκτήτη της έπαυλης, μεγαλοεμπόρου Εβραίου Τζεμποργιά, η παραθαλάσσια οικία με το νεοκλασικό μπαρόκ ρυθμό της θα προστεθεί στη λίστα των πιο όμορφων αρχιτεκτονικών κτηριών της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο πριν αγοραστεί από τον Τζεμποργά, ανήκε σε Τούρκο αξιωματούχο, όπου εκεί υπήρχε οίκημα το οποίο κατεδαφίστηκε να για χτιστεί η έπαυλης του νέου ιδιοκτήτη.
 
 Το 1887 ή το 1894 η έπαυλη θα πωληθεί, αλλάζοντας προσωνύμιο το οποίο  την προσδιορίζει ως σήμερα. Ο νέος της ιδιοκτήτης, Εμμανουέλ Ραφαέλ Σάλεμ υπήρξε δικηγόρος και σημαίνον πρόσωπο της πόλης, καθώς πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
 
 Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν η οικογένεια θα φύγει από την πόλη της Θεσσαλονίκης, η έπαυλης θα γίνει χώρος για το προξενείο της Αυστροουγγαρίας ενώ το 1915 θα μισθωθεί από το ιταλικό κράτος για να στεγαστεί εκεί  ως το 1978 το Ιταλικό Προξενείο.
 
 Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1978, το κτίσμα παρουσιάζει δομικές φθορές και το Ιταλικό Προξενείο μεταστεγάζεται επί της οδού Φλέμινγκ στο οικόπεδο όπου υπήρχε η Βίλλα Ίντα εγκαταλείποντας οριστικά την έπαυλη Σάλεμ  στην αδυσώπητη μανία του χρόνου και της αδιαφορίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 
Το μέλλον της έπαυλης
 
 Η οικία Σάλεμ ως ιδιοκτησία ανήκει στο ιταλικό κράτος. Το ιταλικό δημόσιο προκήρυξε  το 2017 δημοπρασία του οικήματος με ελάχιστο ποσό προσφοράς το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Πέρα από τα 955 τμ της έπαυλης και το οικόπεδο των 1845 τμ, το συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα έχει χαρακτηριστεί  ως διατηρητέο. Το απόγευμα της 26/05/2019 έγινε  η αποσφράγιση των προσφορών για τη δημοπρασία της έπαυλης. Εμείς οι Θεσσαλονικείς ευχόμαστε την τάχιστη αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκεκριμένου κτηρίου, καθώς είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλεως μας.
 
cityportal.gr/ Παλαιό Ιταλικό Προξενείο ή οικία Σαλεμ ή οικία Τζεμποργά ή βίλα Όλγα /  Αριστέα Βραζιώτη Mε πληροφορίες από grtimes.gr / newsmoney.gr / greece.greekreporter
 ……………………………………………………………………………………………                                             
 
Όπως βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία οι παραγωγοί του  American Horror Story επέλεξαν  την οικία Σάλεμ  για να κοσμήσει ένα από τα πόστερ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς.  Δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά η τοποθεσία της έπαυλης, ωστόσο αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για κάποιο «στοιχειωμένο» κτίσμα της Νέας Ορλεάνης, όπως επιτάσσει το κόνσεπτ της σειράς. 
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως