Site icon Cityportal.gr

Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ

Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ
Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ (σερβικά: Српско војничко гробље на Зејтинлику) στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατα τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Η λέξη Ζέιτενλίκ,  σημαίνει στα τούρκικα ελαιώνας. Το μέρος  κάποτε ήταν γεμάτο ελιές.
Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του καθολικού νεκροταφείου του Αγίου Βικεντίου και Παύλου, στον ίδιο χώρο, αλλά και της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων των Λαζαριστών σε νοσοκομείο.
Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:
 
    Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
    Σερβικός τομέας: 7.500
    Ιταλικός τομέας: 3.000
    Βρετανικός τομέας: 1.600
    Ρωσικός τομέας: 400
 
Ανάμεσά τους κείτονται και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.
 
Κατά την  επέτειο της λήξης του πολέμου (11 Νοεμβρίου) πολλοί είναι αυτοί που συρρέουν στα συμμαχικά κοιμητήρια. Αρχικά ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων.
Την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους πολιτικές και στρατιωτικές αρχές όχι μόνον της Ελλάδας αλλά Υπουργοί, πρέσβεις και πρόξενοι των χωρών των οποίων οι νεκροί πολεμιστές αναπαύονται στα συγκεκριμμένα κοιμητήρια.
Ακολουθούν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτείας, συλλόγους παλαιών  πολεμιστών, εκπροσώπων των συμμάχων σε κάθε ένα μνημείο ξεχωριστά,ενώ τιμητικό άγημα αποδίδει τιμές και ακούγεται κάθε φορά ο εθνικός ύμνος της κάθε χώρας αλλά και της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν όλοι τον βαθύτατο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους σε όλους εκείνους που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία του κόσμου για να πολεμήσουν στον Α Παγκόσμιο πόλεμο και άφησαν εδώ την τελευταία τους πνοή.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση στον επισκέπτη είναι επίσης ότι 100 χρόνια μετά,όλα είναι εξαιρετικά περιποιημένα και καθαρά. Ολοφάνερη απόδειξη του πόσο οι χώρες αυτές σέβονται και τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους.Την επιμέλεια για τη συντήρηση των κοιμητηρίων έχουν οι ξένες κυβερνήσεις.
 
Ωρες λειτουργίας/Opening Hours
Δευτέρα Monday
9:00 – 17:00
Τρίτη Tuesday
9:00 – 17:00
Τετάρτη Wednesday
9:00 – 17:00
Πέμπτη Thursday
9:00 – 17:00
Παρασκευή Friday
9:00 – 17:00
Σάββατο Saturday
9:00 – 17:00
Κυριακή Sunday
9:00 – 17:00
 
Για την επίσκεψη στον θάλαμο των κειμηλίων καθώς και σε συγκεκριμένους άλλους χώρους όπως το μουσείο του Γαλλικού Τομέα (09:00 – 17:00, κάθε μέρα) είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή άδεια, ή και να ισχύουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας.

Exit mobile version