Συναγωγή Μοναστηριωτών

Συναγωγή Μοναστηριωτών

Η Συναγωγή Μοναστηριωτών χτίστηκε χάρη σε δωρεές από εβραϊκές οικογένειες που κατάγονταν από το Μοναστήρι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και είχαν εγκατασταθεί στη πόλη μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο (1914-18). Η θεμελίωση της συναγωγής έγινε το 1925 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 27 Ελούλ 5687 (1927) από τον τότε τοποτηρητή της Αρχιρραβινείας Θεσσαλονίκης Χάϊμ Ραφαέλ Χαμπίμπ.

Γερμανική κατοχή

Κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής η συναγωγή ήταν το κεντρικό σημείο του γκέτο της Θεσσαλονίκης. Μετά την εκτόπιση του συνόλου του εβραϊκού πληθυσμού από την πόλη στα Γερμανικά στρατόπεδα του θανάτου το κτίριο της συναγωγής χρησιμοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός ως αποθήκη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν καταστράφηκε από τους Ναζί και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση.

Απελευθέρωση

Μετά την απελευθέρωση Νοέμβριο του 1944, στο βρήκαν καταφύγιο στο κτίριο οι ελάχιστοι Εβραίοι που είχαν διασωθεί από φιλικές χριστιανικές οικογένειες ή είχαν ενταχθεί στην Εθνική Αντίσταση. Σε μια προσπάθεια οργάνωση μιας στοιχειώδους κοινοτικής ζωής έγινε συνέλευση, και εξέλεξαν το πρώτο, μετά την κατοχή, διοικητικό συμβούλιο. Αργότερα, με την επιστροφή και των ελάχιστων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εκ νέου επανασύσταση της Κοινότητας, η Συναγωγή Μοναστηριωτών έγινε η κεντρική Συναγωγή της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα

Τον Ιούνιο του 1978, η Συναγωγή υπέστη σοβαρές καταστροφές από το μεγάλο σεισμό που έπληξε την πόλη μας και η λειτουργία της σταμάτησε μέχρι να ολοκληρωθούν οι λεπτές επεμβάσεις της αναστήλωσής της. Σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία της εξυπηρετώντας τις θρησκευτικές ανάγκες του εβραϊσμού, της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ με λεωφορεία
2, 8, 10, 11, 14, 17, 22, 27, 28, 31, 37, 45: στάση Αλκαζάρ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως