Συντριβάνι

Σιντριβάνι

Δώρο του Τούρκου πασά στους κατοίκους της πόλης - Τρεις μέρες έτρεχε σερμπέτι αντί για νερό

Από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης και σημείο συνάντησης στην περιοχή, το Σιντριβάνι που βρίσκεται στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Εθνικής Αμύνης, ήταν ένα δώρο του τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης  Σαμπρί Πασά στους κατοίκους της.
Μεταξύ 1870-73 η τουρκική διοίκηση αποφάσισε το γκρέμισμα των παραλιακών τειχών, που εκτείνονταν κατά μήκος της Παλιάς παραλίας, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο, προκειμένου να επεκταθεί το λιμάνι και να διαμορφωθεί η παραλία, για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για λόγους υγιεινής όπως ειπώθηκε τότε, για να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα ο θαλασσινός αέρας στους δρόμους της πόλης που υπέφερε συχνά από επιδημίες.
Το 1889 κατεδαφίστηκαν και τα ανατολικά τείχη, για να διευκολυνθεί η διάνοιξη της λεωφόρου Χαμιδιέ (σημερινή Εθνικής Αμύνης). Η μεγάλη λεωφόρος Boulevard Hamidye τελείωνε με το Συντριβάνι
Το Σιντριβάνι δώρο του Σαμπρί Πασά
Η απόφαση να γκρεμιστούν τα τείχη δημιούργησε αναστάτωση. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα η τουρκική διοίκηση αποφάσισε τη δημιουργία του Σιντριβανίου. Φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο σε ρυθμό ύστερου μπαρόκ και γνωστό σαν Λευκή Κρήνη, Πηγή Χαμιδιέ, του Κωνσταντίνου ή της Καλαμαριάς,  πολύ κοντά στην είσοδο της πόλης, την πρώην Κασσανδρεωτική Πύλη, το Σιντριβάνι λειτούργησε ως σημείο ανεφοδιασμού και ξεκούρασης για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες.
Λέγεται μάλιστα ότι για τα συχαρίκια αλλά και για να κατευναστούν τα οξυμένα πνεύματα των κατοίκων της πόλης ο Σαμπρί Πασά διέταξε τις  πρώτες τρεις μέρες της λειτουργίας του, το Σιντριβάνι να τρέχει σερμπέτι αντί για νερό!
πηγή: cityculture.gr/ γράφει η Δρ. Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως