Θεσσαλονίκη: H άλλη πλευρά της διάσημης πλατείας Άθωνος

Θεσσαλονίκη: H άλλη πλευρά της διάσημης πλατείας Άθωνος

Ακριβώς δίπλα από την πλατεία Αριστοτέλους, μόλις 200μ δυτικά από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην καρδιά του κέντρου της πόλης, βρίσκεται η πλατεία Άθωνος. Σημείο κατατεθέν για Θεσσαλονικείς και τουρίστες που θα κάνουν μια βόλτα οπωσδήποτε. Είτε γιατί εκεί είναι το ραντεβού για φαγητό, είτε γιατί βολεύει ως πέρασμα.
 
Ανάμεσα στις ταβέρνες που καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο, βρίσκονται παραδοσιακά μαγαζιά από τεχνίτες και χειροτέχνες, ακόμη και πολυχώροι.
 
Όταν κάηκε η πόλη το 17 οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν ξανά την πόλη, προέβλεψαν για την περιοχή, από την αγορά Βλάλη μέχρι την Άθωνος να εγκατασταθούν εκεί μαγαζάτορες με προϊόντα που δεν τα συναντάς αλλού εύκολα.
 
Καταστήματα με ξύλινα παιχνίδια, αντικείμενα και ψάθινα μικροέπιπλα, παπούτσια, χαρτικά και υφάσματα κρύβονται στα στενά της Άθωνος.
 
Η πλατεία εγινε γνωστή το 1920, όταν ο Κάρολος Ντηλ βρέθηκε εκεί για την ονομασία ενός δρόμου με το όνομά του. Από τότε άρχισε μια νέα περίοδος για την περιοχή, η οποία απέκτησε αίγλη και αποτέλεσε για χρόνια κομβικό σημείο για τις αγορές αλλά και για τη διασκέδαση των ντόπιων.
 
Οι πεζόδρομοι και τα μικρά σπίτια και μαγαζιά άντεξαν με το πέρασμα των χρόνων. Παρέμεινε εμπορικό σημείο, όμως μοιράζεται τα κτίριά της με ταβέρνες και εστιατόρια που βγάζουν τα τραπέζια τους στον πεζόδρομο. Πλέον ελάχιστα καταστήματα έχουν απομείνει για να θυμίζουν της παλιές της δόξες.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως