Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α - O ανδριάντας του στον Βαρδάρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Άγαλμα Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας. Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1868 και έλαβε το όνομα του παππού του, του δούκα Κωνσταντίνου της Ρωσίας.

Ο Κωνσταντίνος Α΄ υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδoς κατά την περίοδο 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του συνδέεται με τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο,  τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α – ο ανδριάντας του στον Βαρδάρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 1937 -1940 φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη ένας ανδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄. Φτιαγμένος από μάρμαρο, πάνω σε μια ψηλή μαρμάρινη βάση δεσπόζει στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, απεικονίζοντας τον Κωνσταντίνο να μπαίνει έφιππος ως απελευθερωτής στην πόλη το 1912. Στην μαρμάρινη βάση υπάρχει οικόσημο της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

 

Η θέση του αγάλματος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής του Βαρδάρη.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα αυτή. Το άγαλμα μετακινήθηκε τρεις φορές (!) μέχρι να καταλήξει στη δυτική είσοδο της πόλης.

  • Κατά τη δεκαετία του ′40, είχε τοποθετηθεί στο πάρκο της ΧΑΝΘ, επί πρωθυπουργίας Ιωάννη Μεταξά και δημαρχίας Κωνσταντίνου Μερκούρη. Εκείνη την εποχή, το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν μέρος συγκέντρωσης πλανόδιων φωτογράφων και σημείο λήψης φωτογραφιών ως ενθύμια από επισκέπτες.
Άγαλμα Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α
Οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου Ελευθεριου-Ν.Κορδελιου μπροστά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου, που βρισκόταν τότε στο πάρκο απέναντι από το Λευκό Πύργο (Ξαρχάκου) 1957. Πηγή φωτό ekedisi.gr
  • Στα τέλη της δεκαετίας του ′50, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετεγκατέστησε το άγαλμα  στην τότε Πλατεία Βαρδαρίου. Η πλατεία ήταν διαμορφωμένη σε μακρόστενη έκταση, στη μέση της οποίας θα τοποθετείτο το άγαλμα.
Το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ στην Πλατεία Βαρδαρίου τη δεκαετία του ’50.

Με τη διαπλάτυνση του δρόμου, στα τέλη της δεκαετίας του ′60,  το άγαλμα τοποθετήθηκε στην σημερινή του θέση; δεξιά του δρόμου, στη νησίδα που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

18 Ιουνίου 1913 | η Θεσσαλονίκη περνά de facto στον έλεγχο των Ελλήνων | Βαλκανικοί πόλεμοι

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως