{ Χώροι }

Πλατεία Αγίας Παρασκευής. Αγία Παρασκευή Δήμου Θέρμης

 

Κατηγορίες: Δρόμοι, πλατείες, πάρκα

Πλατεία Αγίας Παρασκευής. Αγία Παρασκευή Δήμου Θέρμης

Χώρος: Πλατεία Αγίας Παρασκευής
Διεύθυνση: Χωρίς οδό, 57001
Αγία Παρασκευή Δήμου Θέρμης
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Πλατεία Αγίας Παρασκευής. Αγία Παρασκευή Δήμου Θέρμης

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν φτάσουμε στο Μοναστήρι του Γ.Παΐσιου στη Σουρωτή, συναντάμε το χωριό της Αγ. Παρασκευής. Ένα όμορφο χωριά χτισμένο σε ένα λόφο, με έναν εύφορο κάμπο να απλώνεται στα πόδια του.
 
Η πραγματική ευλογία του χωριού, εκτός από το Τάφο του γέροντα, είναι το θαυματουργό αγίασμα της αγ. Παρασκευής, πολύ κοντά στο χωριό.
 
Τι λέει η παράδοση:
 
Εδώ μαρτύρησε μια κοπέλα από τον ίδιο τον πατέρα της!
 
«Ο πατέρας της ήταν ο μπέης του χωριού. Χασάν τον έλεγαν. Μα η κόρη του έγινε Χριστιανή. Βαπτίστηκε στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής και πήρε το όνομά της. Αυτός, σαν το έμαθε, έγινε θηρίο και προσπάθησε με κάθε τρόπο να την κάνει να αρνηθεί το Χριστό. Μα εκείνη πίστευε τόσο πολύ, που δεν μπορούσε να της αλλάξει γνώμη. Κυνηγημένη έφυγε από το χωριό για να κρυφτεί. Και σαν έφτασε εδώ κοντά, την πρόλαβε και της πήρε τη ζωή. Από τότε, σ΄ αυτό το σημείο άρχισε να τρέχει αγίασμα και οι πέτρες βάφτηκαν κόκκινες.
 
Σε ένα πουρνάρι λένε ότι πιάστηκε η λευκή εσάρπα που φορούσε. Και παρόλο που έχουν περάσει εκατό χρόνια, ακόμα έρχονται οι νέοι και κρεμούν σε αυτό το μέρος κανένα λευκό κορδελάκι.
Λένε μάλιστα πως ο πατέρας της αργότερα μετάνιωσε. Έχτισε καινούργιο ναό προς τιμή της αγίας Παρασκευής στο χωριό και έφυγε από εδώ, μη αντέχοντας το χαμό της κόρης του.
 
Έτσι λέει η παράδοση. Και ό,τι λέει η παράδοση, καλό είναι να το σεβόμαστε». (από το βιβλίο Κάποτε στη Μακεδονία, της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, εκδ. Άθως, σ.15-16).
 
Πολλές Θαυματουργικές θεραπείες
 
Όπως αναφέρεται από το σεβαστό εφημέριο του χωριού και όπως μαρτυρούν πολλοί πιστοί, πλήθος είναι τα θαύματα που επιτελούνται με τη χάρη της Αγίας.Όπως είναι γνωστό, η αγία θεραπεύει ιδιαίτερα τις παθήσεις των ματιών.
 
Πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό,επισκέπτονται το αγίασμα για να ευχαριστήσουν την Αγία για τις θαυματουργικές θεραπείες της. Γίνονται ακόμα και προσκυνηματικές εκδρομές. Πολλοί πιστοί καταφτάνουν καθημερινά για να λάβουν την ευλογία της Αγίας.
 
Το εξωκκλήσι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου- ημέρα μνήμης της αγίας Παρασκευής- και την Παρασκευή μετά το Πάσχα-της Ζωοδόχου Πηγής. Και τις δύο μέρες γίνεται πανηγύρι στο χώρο του αγιάσματος.
 
Στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το νεκροταφείο στην περιοχή Αυλές, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο προχριστιανικό αιώνα. Πολλά από τα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην Τούμπα Αγγελάκη διαπιστώθηκε οικισμός από την εποχή του χαλκού. Τέλος στην περιοχή Μικρή Τούμπα εντοπίστηκε μακεδονικός τάφος του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ.
Ανάμεσα στη Σουρωτή και την Αγ. Παρασκευή είναι κτισμένο το Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο του Ευαγγελιστή Ιωάννη Θεολόγου, το οποίο ιδρύθηκε το 1967 από το γέροντα Παΐσιο. Στη Μονή φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγ. Αρσενίου του Καππαδόκου.
Γρ.Δημοτικής Κοινότητας Αγ.Παρασκευής: τηλ. & φαξ 2396041254
 

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook
 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ