Πλαζ αρετσούς - Καραμπουρνάκι. Επιλογή από ανάγκη ή συνήθεια από τα παλιά;

Πλαζ αρετσούς - Καραμπουρνάκι. Επιλογή από ανάγκη ή συνήθεια από τα παλιά;

Πολλοί τους κοιτούν με απορία, μιας και δεν είναι συνηθισμένο θέαμα το κολύμπι σε απόσταση “αναπνοής” από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.
 
Άνδρες και γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας,  ”γέννημα θρέμμα” της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς, τότε όπου επιτρεπόταν το μπάνιο στα νερά της περίφημης Αρετσούς,  αλλά και οικογένειες προσφύγων,  βουτούν στις περιοχές Καραμπουρνάκι και Αρετσού, προκειμένου
να δροσιστούν από τη ζέστη του καλοκαιριού, παρόλο που τα νερά είναι ακατάλληλα για κολύμπι.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εμπορικής Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ), Γιάννης Πενόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM ανέφερε χαρακτηριστικά. “Οι ακτές της Καλαμαριάς πριν από πολλά χρόνια ήταν η πρώτη επιλογή για μπάνιο για τους Θεσσαλονικείς. Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης και όσοι γεννηθήκαμε στην Καλαμαριά, μεγαλώσαμε μέσα στη θάλασσα. Αργότερα, με τη μόλυνση της θάλασσας απομακρύνθηκε ο κόσμος. Άνοιξαν οι κοντινές παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και μετέπειτα της Χαλκιδικής και ερήμωσαν οι δικές μας”. 
 
Πάραυτα, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί στράφηκαν και πάλι στις παραλίες της Καλαμαριάς. 
 
Σχετικά με την καταλληλότητα των νερών ο κ. Πενόπουλος τονίζει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ενίοτε τα αποτελέσματα είναι θετικά ενώ ενίοτε αρνητικά. Οι έλεγχοι είναι κάπου στο όριο. Αλλες φορές τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμβηση και άλλες όχι.
 
Στην πλαζ Αρετσούς εξάλλου, υπάρχουν πινακίδες που τονίζουν πως τα νερά είναι ακατάλληλα και πως οι λουόμενοι κολυμπούν με δική τους ευθύνη. Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό μόλυνσης σημείωσε ο κ. Πενόπουλος.
 
Σίγουρα πάντως ένας και από τους λόγους που άρχισε να γεμίζει η συγκεκριμένη πλαζ, θυμίζοντας εικόνες της περιόδου πριν την απαγόρευση κοντά στο 1976, είναι η οικονομική κρίση, καθώς αρκετός κόσμος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να φύγει μακριά. 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως