«Πληροφορική και Επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση: Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ανάπτυξη»

«Πληροφορική και Επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση: Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ανάπτυξη»

Οι τεχνολογίες Πληροφορικής είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη παρά την οικονομική κρίση τόνισαν οι συμμετέχοντες στην  προχθεσινή εκδήλωση Δικτύωσης (networking event) με θέμα «Πληροφορική και Επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση: Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ανάπτυξη» , την οποία  διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 
 
“Ήταν μια εκδήλωση αντιπαράθεσης μεν ,ουσίας και θέσεων δε, που είχε απτά αποτέλεσμα παρά το περιβάλλον του εκλογικού κλίματος” τόνισε στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Κωστής Καγγελίδης.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATES AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER”,  το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
 
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κ Καγγελίδης  ανέφερε ότι ο ΣΕΠΒΕ “προσπαθεί  να συμβάλλει στην  διαμόρφωση μιας γόνιμης ατζέντας πολιτικού διαλόγου κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας”.
 
Την συζήτηση διαμόρφωσαν οι τοποθετήσεις  του τέως αναπληρωτή υπουργού  Οικονομικών και καθηγητή του ΑΠΘ, υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Θεσσαλονίκης κ Δημήτρη Μάρδα, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιου βουλευτή ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης κ Σταύρου Καλαφάτη καθώς και του  πρόεδρου της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε»  και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος κ Αναστάσιου Τζήκα. 
 
 Ο κ. Μάρδας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και στους προσανατολισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε δώσει έμφαση στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας και στην παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
 
“Η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου συνδέεται άμεσα με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας και στις προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να δώσουν έμφαση ο ΣΕΠΕ και ο ΣΕΠΒΕ” τόνισε ο κ Μάρδας.
 
“Η Ελλάδα χρειάζεται να ανταποκριθεί, άμεσα, στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ Σταύρος Καλαφάτης. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ως χώρα πρέπει “να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά που έχουν παγώσει, να σταματήσουν τα capital controls, να  ξεμπλοκάρουμε και να επισπεύσουμε την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, να χτίσουμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις που έφυγαν, να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων και να ζωντανέψει το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. 
 
Ο βασικός µας στόχος για την οικονομία και για την κοινωνία είναι: ??δουλειές, δουλειές, δουλειές “ υπογράμμισε ο κ Καλαφάτης .”Αυτό μπορεί να γίνει εάν εφαρμοστούν 11 βασικές προτεραιότητες αναπτυξιακός νόμος, στόχευση κοινοτικών πόρων σε δράσεις με προστιθέμενη αξία (εξαγωγική καινοτομία),αναβάθμιση Γ.Γ.Βιομηχανίας, μεταφορά Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας σε παραγωγικό υπουργείο, εθνικό Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας (συνεργασία με παραγωγικούς φορείς),υπηρεσία outsourcing σε πιστοποιημένους επαγγελματίες, ειδική Γραμματεία Επενδύσεων, υπουργείο Επιχειρηματικότητας, άλλα κοινοτικά προγράμματα (όπως το HORIZON) ,συνεργασία με ΕΤΕΠ  άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως οι μικροπιστώσεις, μέσω των προγραμμάτων Jeremie, Jessica).
 
“Η Πληροφορική πρέπει να είναι κεντρική επιλογή “ σημείωσε ο πρόεδρος της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης AE” κ Αν Τζήκας . Oι καιροί απαιτούν όπως είπε να υπάρχει υπεύθυνος Tεχνολογιών κι Eπιστήμης παρά τω πρωθυπουργώ, αναδιοργάνωση της ΚΤΠ αε καθώς κι αξιοποίηση της “Τεχνόπολης ΑΕ”. Παρεμβάσεις στην συζήτηση που ακολούθησε έκαναν ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ Παντελής Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ Σιμόν Μπεσσανσόν και επιχειρηματίες επιχειρήσεων του ΣΕΠΒΕ.
 
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο TRIGGER αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το  έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως