Πλημμύρες στη Γερμανία: Δεκάδες νεκροί, τουλάχιστον 1300 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 1300 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας – Παλατινάτου, ενώ τα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται στα 67. Για «ακόμη περισσότερους νεκρούς» έκανε λόγο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο όπως είπε, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD).

Οι γερμανικές περιοχές της Ρηνανίας-Παλατινάτου και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επλήγησαν περισσότερο, ωστόσο, το Βέλγιο και η Ολλανδία πλήττονται επίσης σοβαρά, με πλημμύρες να έχουν σημειωθεί επίσης στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει πλήρως τα θύματα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, η Μέρκελ εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά της» σε όλους όσους σε όλη την περιοχή είχαν χάσει τους αγαπημένους τους μετά από μια «ημέρα ανησυχίας και απελπισίας».

«Φοβάμαι ότι θα δούμε την πλήρη έκταση αυτής της τραγωδίας τις επόμενες ημέρες», είπε. Υποσχέθηκε επίσης κυβερνητική υποστήριξη με προσπάθειες διάσωσης και ανασυγκρότηση, λέγοντας στο γερμανικό λαό ότι η κυβέρνηση «δεν θα σας αφήσει μόνους σε αυτή τη δύσκολη, τρομερή ώρα».

Περίπου 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αναζήτηση και τη διάσωση, ενώ ελικόπτερα διασώζουν κατοίκους από στέγες των σπιτιών και δεξαμενές και καθαρίζουν τους δρόμους από πεσμένα δέντρα και συντρίμμια.

Αναφερόμενη στις όλο και πιο συχνές φυσικές καταστροφές, η Μέρκελ σημείωσε ότι «ο αριθμός ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί δραματικά» τα τελευταία χρόνια και «για αυτό ο κόσμος πρέπει να δράσει».

Από την πλευρά του ο ‘Αρμιν, Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών – καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις – με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου”, διευκρίνισε.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο ‘Ααχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις. Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.