Ποια είναι τα Λειτουργικά Τρόφιμα;

Ο όρος Λειτουργικά Τρόφιμα, είναι νέος σχετικά στον χώρο των τροφίμων. Είναι αυτά τα οποία, είτε έχουν υποστεί τροποποιήσεις, έτσι ώστε να εμπλουτιστούν με θρεπτικά συστατικά, είτε τα συστατικά αυτά, περιέχονται στα τρόφιμα με φυσικό τρόπο. Στόχος τους είναι να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, ή να βελτιώσουν την υγεία, πνευματική και σωματική.

Ως Λειτουργικά Τρόφιμα ορίζονται αυτά που έχουν μια δυνητικά ευεργετική επίδραση στην υγεία όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής τακτικά και σε αποτελεσματικά επίπεδα. (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ)

Σε ένα Λειτουργικό τρόφιμο, μπορεί να αυξηθεί η περιεκτικότητα ενός ωφέλιμου συστατικού του, να προστεθεί ένα νέο ωφέλιμο συστατικό. Μπορεί επίσης να αντικατασταθεί, είτε να εξαλειφθεί ένα βλαβερό συστατικό, είτε να προστεθεί ένα συστατικό που θα βοηθάει στη διατήρηση των ωφέλιμων αποτελεσμάτων της κατανάλωσης του τροφίμου.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος Λειτουργικά τρόφιμα

Τα λειτουργικά τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φόρα στην Ιαπωνία στη δεκαετία του 1980 από της υγειονομικές αρχές της χώρας έχοντας ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ιδέα υιοθετήθηκε αργότερα και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο όρος Λειτουργικά Τρόφιμα χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια τροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές μεταβλητές με αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία όπως αντικαρκινικές, αντι-λιπιδαμικές, αντιχοληστερινικές, αντιμικροβιακές, αντι-βακτηριακές, αντιμυκιτηκές, αντιϊικέες, αντιϋπερτιστικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Λειτουργικά Τρόφιμα

Τι χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένα Λειτουργικό τρόφιμο

Το λειτουργικό τρόφιμο θα πρέπει να έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
• Να είναι ένα συμβατικό ή καθημερινό φαγητό.
• Να καταναλώνεται ως μέρος μιας κανονικής συνήθους διατροφής.
• Να αποτελείται από φυσικά συστατικά (σε αντίθεση με τα συνθετικά συστατικά).
• Να έχει θετική επίδραση στη λειτουργία στόχου πέρα από τη θρεπτική-βασική διατροφή.
• Να μπορεί να βελτιώσει την ευεξία και την υγεία που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένων σωματικών, ψυχολογικών και συμπεριφορικών επιδόσεων (με εξουσιοδοτημένους και επιστημονικά ισχυρισμούς).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων είναι οι φυτικές μαργαρίνες, ροφήματα γιαουρτιού, γιαούρτι και γάλα με φυτικές στερόλες και στανόλες για τη μείωση της χοληστερίνης, δημητριακά προϊόντα κ.α.

Αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα των λειτουργικών τροφίμων

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ιατρικής περίθαλψης και η ενθάρρυνση της αυτοσυντήρησης της υγείας, έχουν σαν συνέπεια, τα λειτουργικά τρόφιμα να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη βιομηχανία των τροφίμων, αποφασιστική σημασία παίζει και το μάρκετινγκ των εταιριών ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (άρωμα, γεύση, υφή, συσκευασία). Από τους σημαντικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων, αποτελεί η μελέτη των εταιριών, σχετικά με την αντίληψη του καταναλωτή, ως προς τα ζητήματα υγείας, δημογραφικοί παράγοντες, όπως είναι η ηλικία και το φύλο και ψυχολογικοί παράγοντες (πεποιθήσεις ή συμπεριφορές).

Το δεδομένο πάνω στο οποίο στηρίζεται η βιομηχανία των Λειτουργικών τροφίμων, είναι πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές αντιλαμβάνονται, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή στη μείωση του δείκτη θνησιμότητας και κατά συνέπεια στην αύξηση του ορίου της ζωής.

Γράφει η Πέγκυ Κιρκιλή

Φωτο κεντρικη Pixabay , φωτο εσωτερική Squirrel_photos

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε