24.9 C
Thessaloniki
33.3 C
Athens

Ποιοι επιτρέπεται να δουλεύουν τις Αργίες και τις Κυριακές;

*Γράφει η Μαρία Κόντα

Εφόσον απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών κατά Κυριακή/ αργία, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Είναι ποινικό αδίκημα η παράβαση είτε από δόλο είτε από αμέλεια των σχετικών διατάξεων.

Διαβάστε σχετικά: Ποιες είναι και πως αμείβονται οι Ημέρες Αργίας στην Ελλάδα;

Υπάρχουν ωστόσο,  και οι δια νόμου εξαιρέσεις σε επιχειρήσεις, με τις οποίες επιτρέπεται η εργασία στις μέρες που έχουν χαρακτηριστεί ως αργίες.

Εξαιρέσεις απαγόρευσης εργασίας κατά Κυριακής / αργίας:

Γεωργικές, κτηνοτροφικές, θηρευτικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και εργασίες (δεν εξαιρούνται οι μισθωτοί που απασχολούνται κυρίως σε εργοστάσια , εργαστήρια , γραφεία, καταστήματα σχετικά με τα παραπάνω αντικείμενα και δεν θεωρούνται γεωργικές επιχειρήσεις τα λατομεία κα ορυχεία)
Επιχειρήσεις που απασχολούνται μόνο μέλη οικογένειας και δεν γίνεται συναλλαγή με το κοινό (εφόσον συγκατοικούν με τον εργοδότη)
Εργάτες Θαλάσσης
Οικιακοί μισθωτοί
Μισθωτοί Φύλαξης
Εργασίες παρεχόμενες στην ύπαιθρο
Παροχή ενέργειας και θέρμανσης
Πώληση άρτου και ψησίματος φαγητών
Εργασίες που εκτελούνται αυτοπροσώπως από τον επαγγελματία
Πρακτική Άσκηση σπουδαστών, σε χώρους που έχει ορίσει η αρμόδια Σχολή
Επιχειρήσεις μεταφοράς προσώπων ή αντικειμένων. Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
Επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης μεταφορικών μέσων, συνεργειών ελαστικών, πρατήρια καυσίμων (όχι πλύσιμο), χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Επιχειρήσεις Παραγωγής ενέργειας και ρεύματος
Επιχειρήσεις ΜΜΕ, πρακτορείων εφημερίδων, μη ημερήσιων εφημερίδων και περιοδικών, ψυχαγωγικών θεαμάτων, συναυλιών, μουσείων, κέντρων διασκέδασης, πρακτορείων ΟΠΑΠ-λαχείων, εκθέσεων, αθλητικών αγώνων, ιπποδρομιών , αθλητικών σωματείων, γραφείων ταξιδίων και Λέσχες παντός είδους.
Επιχειρήσεις εστιατορίων, καφετέριες, μπαρ, κυλικεία και συναφή καταστήματα
Ανθοπωλεία
Λουτρά
Ξενοδοχεία
Ιατρεία , κλινικές, νοσοκομεία και ιατρών
Γραφεία κηδειών , νεκροτομείων ,νεκροταφείων
Περίπτερα
Φωτογραφεία
Επιχειρήσεις πώλησης ξηρών καρπών
Φαρμακαποθήκες
Φαρμακεία για διημέρευση και διανυκτέρευση

Δεν ισχύει η αργία της Δευτέρας του Πάσχα από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 για τα Κουρεία και τα Κομμωτήρια, της 25ης Μαρτίου από 06:00 μέχρι τις 12:00 για τα ιχθυοπωλεία και η ημιαργία της Μ. Παρασκευής δια τα κηροπλαστεία και αρτοποιεία.

Η απασχόληση των μισθωτών των καταστημάτων και κατ’ επέκταση και η λειτουργία αυτών απαγορεύεται μέχρι τις 13:00 της Μ. Παρασκευής.
Μπορούν να ανοίξουν Κυριακή / αργία τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, χωρίς όμως να απασχολούν προσωπικό, για να ανεφοδιαστούν με τα απαραίτητα είδη.
Απαγορεύεται σε καταστήματα που παραμένουν ανοικτά να πωλούν τα είδη, που πωλούν τα καταστήματα που υποχρεωτικά είναι κλειστά.

Εξαιρέσεις απαγόρευσης εργασίας κατά Κυριακής / αργίας μόνο για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (24ωρη λειτουργία με 3 βάρδιες):

Επιχειρήσεις:
Α .οινοπνευματοποιίας, πυρηνελαιουργίας, υδρογονώσεως ελαίου, εφ’ οσον η υδρογόνωσις ενεργείται δια πυροχημικών μεθόδων.
Β. διθειούχου άνθρακος, διϋλιστηρίων πετρελαίου και παρασκευής ορυκτελαίου εκ βαρέων πετρελαίων.
Γ. παραγωγής τσιμέντων
Δ. παρασκευής γλυκερίνης και λιπαρών οξέων,
Ε. ζυμαρικών, εφ’ όσον λειτουργούν δι αυτοτελών μηχανολογικών συγκροτημάτων συγχρόνου παραγωγής και προξηράνσεως.
Στ. ζυθοποιίας, βυνοποιίας, παγοποιίας, ψυγείων και ζύμης
Ζ. παραγωγής ναφθαλίνης
Η. παστεριώσεως γάλακτος και παρασκευής εκ τούτου προϊόντων,
Θ. ασβεστοκαμίνων
Ι. παραγωγής χωρίου δι’ ηλεκτρολύσεως και υποχλωριώδους ασβεστίου.
Ια. παραγωγής οξυγόνου
Ιβ. Παραγωγής υάλου
Ιγ. Ξηραντηρίων τεχνητής ξηράνσεως ξύλου
Ιδ. παρασκευής οστεοκόλλας και δερματοκόλλας εξ οστών και υπολειμμάτων δερμάτων,
Ιε. Παρασκευής φυτικού άνθρακος,
Ιστ. Παραγωγής οξέων και χημικών λιπασμάτων
Ιζ. Χαρτοποϊάς, εφ’ όσον η ξήρανσις του χάρτου γίνεται εις τύμπανα θερμαινόμενα δι΄ατμού
Τμήματα επιχειρήσεων:
Α. κλιβάνων συνεχούς λειτουργίας και πυράς χαλυβουργικών εργοστασίων και μεταλουργείων ως και των απαραιτήτων δια την λειτουργίαν τούτων συναφών εργασιών,
Β. τμημάτων παραγωγής βισκόζης και κλωστοποιήσεως ταύτης μετά των συναφών συγκροτημάτων των εργοστασίων τεχνητής μετάξης,
Γ. εργασίας εψήσεως, ξηράνσεως και εκκαμινεύσεως κεραμουργικών προϊόντων,
Δ. εργασίας ξηράνσεως υποπροϊόντων επεξειργασμένων οστών και δερμάτων,
Ε. τμημάτων παρασκευής κόλλας και φίλτρων αλέσεων πρώτης ύλης, κυρίως χαρτοποιητικών μηχανών, ρολοκοπτικών μηχανών και μηχανών λειάνσεως (καλανδρών) εργοστασίων χαρτοποϊας ως και των απαραιτήτων δια την λειτουργίαν τούτων συναφών εργασιών,
Στ. τμημάτων θερμοπλαστικών μηχανών παραγωγής συνθετικών ινών και φύλλων εκ πολυστερίνης εις εργοστάσια συνθετικών ινών και πλαστικών,
Ζ. συνεργείων, εργοστασίων εκρηκτικών υλών, ξηραντηρίων πυρίτιδος και εγκιβωτισμού και συσκευασίας μαύρης πυρίτιδος,
Η. κλιβάνων συνεχούς λειτουργίας ή εργασίας επισκευών και συντηρήσεως μηχανολογικών συγκροτημάτων παραγωγής πολεμικού υλικού εργοστασίων καλυκοποιίας και κατασκευής πολεμικού υλικού,
Θ. εργασίας μηχανικής παρασκευής και εμπλουτισμού μεταλλευμάτων
Ι. εργασίας επιθεωρήσεως, ελέγχου, συντηρήσεως, επισκευής και κατασκευής των εγκαταστάσεων (υπογείων, επιφανειακών και εναερίων) των μεταλλείων.

Λειτουργία επιχείρησης και απασχόληση εργαζομένων κατά Κυριακή/αργία μετά από χορήγηση άδειας της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας:

Α. παραλαβής και διανομής ξένου τύπου
Β. τμημάτων αλλαγής ξένων νομισμάτων των Τραπεζών προς εξυπηρέτησιν περιηγητών,
Γ. των λειτουργουσών εποχιακώς κατ’ έτος ή χρησιμοποιουσών ύλας, υποκειμένας εις ταχείαν φθοράν,
Δ. εις εργασίας καθαρισμού συντηρήσεως και επισκευών εγκαταστάσεων, εφ’ όσον εκ τούτων εξαρτάται η κανονική λειτουργία της επιχειρήσεως, εκμεταλλεύσεως ή υπηρεσίας και δεν δύναται αύται να γίνωνται κατ’ εργάσιμον ημέραν, άνευ προκλήσεως ουσιώδους ανωμαλίας εις την επιχείρησιν, εκμετάλλευσειν ή υπηρεσίαν ή άνευ κινδύνου της ζωής ή υγείας των μισθωτών,
Ε. εις περιπτώσεις επειγούσης εργασίας, μη δυνάμεις να αναβληθεί, άνευ κινδύνου καταστροφής των προϊόντων ή βλάβης των εγκαταστάσεων ή των υλικών εξ ης παρακωλύεται η κανονική λειτουργία επιχειρήσεως εκμεταλλεύσεως ή υπηρεσίας
Εις τας περιπτώσεις ταύτας, εάν είναι αδύνατον να ζητηθεί η άδεια προ της ενάρξεως της εργασίας επιβάλλεται η αναγγελία της εργασίας εις την Αστυνομικήν Αρχήν, ευθύς μετά την έναρξη της εργασίας.
Στ. εις περιπτώσεις απογραφής εμπορευμάτων ή διακοσμήσεως προθηκών,
Ζ. εις τας περιπτώσεις των παρ.2 και 3 του άρθρ.7 του παρόντος, καθ’ όσον αφορά εις το απαραίτητον προσωπικόν των Γραφείων εν γένει των εν αυταίς αναφερομένων επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων, υπηρεσιών ή εργασιών.
Εις τας υπό στοιχεία α΄ και γ΄ περιπτώσεις η άδεια δύναται να αφορά εις ολόκληρον το προσωπικόν.
Εις τας υπό στοιχ.ε΄ περιπτώσεις δύναται να επιτραπεί η εργασία και κατά τας αναπληρωματικάς ημέρας εβδομαδιαίας αναπαύσεως ταύτης εξασφαλιζομένης κατ΄άλλην εργάσιμον ημέραν.

Κείμενο: Μαρία Κόντα
*Υπεύθυνη Τομέα Μισθοδοσίας Θεσ/νίκης για τη Φοβερά Προστασία

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
light rain
25.1 ° C
27.8 °
24.1 °
67 %
1.3kmh
40 %
Κυ
30 °
Δε
32 °
Τρ
25 °
Τε
21 °
Πε
22 °