Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,συνοδεύεται σε όλες του της δραστηριότητες από το πρωί από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη και καθιερώνει και ξεκινά και στην Ελλάδα τον θεσμό DUODAY.Ο θεσμός έχει καθιερωθεί σε όλες της χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου για μια εβδομάδα.Από τον Πρωθυπουργό έως τον απλό πολίτη,ο καθένας από εμάς παίρνει ένα πολίτη ΑμεΑ στο γραφείο, ή στην εργασία του ή προσφέρεσαι να βοηθήσεις στις δραστηριότητες μιας οικογένειας, με στόχο να καταδειχθεί πως οι συνάνθρωποί μας ΑμεΑ,είναι ίσοι στο δικαίωμα της εργασίας, αλλά και στην καθημερινότητα όπως όλοι μας. Έτσι σήμερα τον Πρωθυπουργό, συνοδεύει από το πρωί ο Κωνσταντίνος Ρόζης , 26 ετών με νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας λεκτικός, απόφοιτος Λυκείου. Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Ποιος είναι o 26χρονος Κωνσταντίνος που συνόδευε τον πρωθυπουργό

Μια ιδιαίτερη εμπειρία έζησε την Παρασκευή 19/11 ο 26χρονος Κωνσταντίνος Ρόζης, ένας συμπολίτης μας με ειδικές δεξιότητες, καθώς σε όλη τη διάρκεια του πρωινού βρέθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθώντας το πρόγραμμα του.

Ο Κωνσταντίνος Ρόζης είναι 26 ετών με νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας λεκτικός, απόφοιτος Λυκείου

Ειδικότερα, ήταν παρών στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικώ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μετά έλαβε μέρος στην ειδική σύσκεψη όπου έγινε η παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνήσιου της υπογραφής και τέλος ακολούθησε τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Κωνσταντίνος Ρόζης, είναι άτομο με ειδικές δεξιότητες που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε.

Την ημέρα DUOday ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.

Το DUOday ξεκίνησε από την Ιρλανδία όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DUOday» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά.

Η ημέρα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από ασκούμενους όσο και από εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά -ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης για την ψηφιακή υπογραφή, όπου σύστησε στους συμμετέχοντες τον Κωνσταντίνο.

«Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Έχουμε, σήμερα, μαζί μας τον Κωνσταντίνο. Όπως ίσως ξέρετε, χθες ήταν η DUOday. Είναι μία μέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν. Οπότε σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως