Ποιος ήταν ο Πράσινος Μύλος, το θρυλικό μαγαζί στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Ποιος ήταν ο Πράσινος Μύλος, το θρυλικό μαγαζί στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Και ποιος δεν ξέρει το περίφημο πολυτραγουδισμένο ρεμπέτικο τραγούδι ο «Πράσινος Μύλος».  Λίγοι όμως γνωρίζουν πως υπήρξε στη πραγματικότητα ο Πράσινος Μύλος και ήταν ένα καφενείο που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στις Συκιές στη περιοχή του ΒΑΟ, ( επι της Μακεδονομάχων με Ελπίδος). Σύμφωνα μάλιστα με την εκπαιδευτικό Ι. Τσολακοπούλου ο Πράσινος Μύλος ήταν η πιο φημισμένη ταβέρνα της περιοχής αφού τραγούδησε σε αυτή και ο Μάρκος Βαμβακάρης:

Ξεκίνησε κάπου ανάμεσα στα 1950-60 ως καφενείο και ταβερνείο. Πολύ σύντομα όμως εξελίχτηκε σε μπαρμπουτιέρα και απέκτησε μεγάλη φήμη στους θιασώτες της πράσινης τσόχας. Οι θαμώνες το αποκαλούσαν μάγκικα το “κρυφό σχολειό”. Ο Πράσινος Μύλος έκλεισε κάπου τη δεκαετία 70.
Σ` αυτο το μαγαζί αναφέρεται και το τραγούδι σε στίχους και μουσική του Σαλονικιού Μπάμπη Μαρκάκη (Μπάμπης Μπαλτόπουλος), με τίτλο «μες στο Πράσινο το Μύλο» Το τραγούδι  που αργότερα ερμήνευσε και η γνωστή θεσσαλονικιά ρεμπέτισα Μαριώ, εξιστορεί την ιστορία ενός χαρτοπαίχτη, που χάνει τα λεφτά του στο τζόγο και συγκεκριμένα στα ζάρια ή μπαρμπούτι. 

 

Μες στον Πράσινο το Μύλο
μου τα παίρναν ταχτικά,
μα τους τα ‘χω πάρει πίσω
από μια καλή ζαριά (δις)
 
Μάγκες μου, βάλτε
μπρος πίσω* πάτε
να σας τα πάρω
για να ρεφάρω.
 
Μου τα παίρναν και γυρνούσα
με τα πόδια απ’ τις Συκιές,
και δεν είχα να γουστάρω
στα μπουζούκια δυο πενιές (δις)
 
Έχω μια μεγάλη ρέντα
κι όλοι οι μάγκες απορούν
και στην τσόχα καραγκιόζη
ψάχνουν άδικα να βρουν.
 
Σημείωση: Το μπρος πίσω είναι τρόπος πονταρίσματος. Π.χ κάποιος ποντάρει 80 ευρώ,εκ των οποίων τα 30 μπρος και τα 50 πίσω. Σ αυτή την περίπτωση με απλές ζαριές(πχ έξι πέντε,ασσόδυο) κερδίζει ή χάνει μόνο τα μπρος,δηλαδή τα 30 ευρώ, ενώ με διπλά (εξάρες, άσσοι) κερδίζει ή χάνει και τα μπρος και τα πίσω, δηλαδή 80 ευρώ.
 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως