29.1 C
Thessaloniki
34.7 C
Athens

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

«Πόλεμος των Άστρων» – «Star Wars»: Επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και ένα μυθικό σύμπαν, που δημιούργησε ο σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Είναι η πρώτη ταινία της σειράς «Πόλεμος των Άστρων», ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η τέταρτη.

Με την επαναστατική χρήση των ειδικών εφέ, της αντισυμβατικής επεξεργασίας και του συνδυασμού επιστημονικής φαντασίας και επικού σεναρίου, η πρώτη ταινία της σειράς «Πόλεμος των Άστρων» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών.

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Όταν στις 25 Μαΐου του 1977 ο «Πόλεμος των Άστρων» βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες, κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ναι, υπήρξαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας πολύ πριν ο Τζορτζ Λούκας μας ταξιδέψει σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά, (ακόμη και καλύτερες), όμως καμιά δεν δημιούργησε την ίδια αίσθηση, καμιά δεν έμοιαζε τόσο ξεκάθαρα προορισμένη να σημαδέψει όχι απλά την κινηματογραφική ιστορία, μα μια τεράστια μερίδα των ανθρώπων που την είδαν.

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία του «Star Wars»

Αρχικά εμφανίσθηκε ως κινηματογραφική ταινία. Έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαΐου 1977, σε μόλις 32 κινηματογράφους των ΗΠΑ και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Σερ Άλεκ Γκίνες, Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ, εκτυλίσσεται στο απώτερο μέλλον, σ’ ένα μακρινό Γαλαξία και αφηγείται την προσπάθεια ενός ταπεινού αγροτόπαιδου του Λιουκ Σκάιγουοκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λέια από τα χέρια του κακού Νταρθ Βέιντερ.

Η απρόσμενη επιτυχία της μπορεί να αποδοθεί στην ανάγκη των Αμερικανών να ξεφύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα που τους περιέβαλε, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Μετά την επιτυχία της ταινίας του American Graffiti (1973) ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας σκόπευε να ασχοληθεί με τον διαστημικό ήρωα Φλας Γκόρντον. Όμως, γρήγορα εγκατέλειψε το σχέδιό του, αφού δεν μπόρεσε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ταινία κι έτσι επικεντρώθηκε σε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, που είχε στο μυαλό του.

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Έγραψε ένα σενάριο 14 σελίδων, εμπνευσμένο από μύθους και αφηγήσεις, και έπλασε τους χαρακτήρες του επηρεασμένος, όπως έχει δηλώσει, από τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τόκιν και από τον κινηματογραφικό κόσμο του ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα.

Η παραγωγή της ταινίας πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρις ότου ολοκληρωθεί, εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών και έλλειψης κεφαλαίων. Η Fox δεν είχε πεισθεί για το εγχείρημα του Λούκας και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι άνθρωποί της σκέφθηκαν να το ακυρώσουν.

Η μεγάλη επιτυχία του «Πόλεμος των Άστρων» δεν άφησε ασυγκίνητο τον Λούκας, που προχώρησε στην παραγωγή και άλλων ταινιών.

«Πόλεμος των Άστρων»: Εισπρακτικά ρεκόρ

Η ταινία γυρίστηκε με τον εξωφρενικά μικρό προϋπολογισμό των $11 εκατομμυρίων, έχοντας κέρδη $460 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και $314 εκατομμύρια εκτός αυτής, ξεπερνώντας την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» ως η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών, ώσπου την πέρασε το «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» το 1982.

Είναι η δεύτερη πιο επικερδής ταινία όλων των εποχών σε ΗΠΑ και Καναδά και η τρίτη παγκοσμίως.

Από τα πολλά βραβεία που απέσπασε η ταινία, έλαβε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας έξι βραβεία. Οι υποψηφιότητες περιλάμβαναν το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Άλεκ Γκίνες και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Ο Πόλεμος των Άστρων συχνά κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το 1989 η ταινία ήταν μια από τις πρώτες που προστέθηκαν στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως “πολιτικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική”.

Ο Λούκας επανακυκλοφόρησε την ταινία πολλές φορές, κάποτε με σημαντικές αλλαγές. Οι πιο αξιοπρόσεκτες εκδοχές ήταν στην Ειδική Έκδοση του 1997, η κυκλοφορία του DVD το 2004 και η κυκλοφορία του Blu-ray το 2011, που έχουν τροποποιημένα εφέ μέσω υπολογιστή, αλλαγμένους διαλόγους και επιπρόσθετες σκηνές.

«Πόλεμος των Άστρων»: Η χρονολογική σειρά

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Η χρονολογική σειρά στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων είναι η ακόλουθη:

 • 1. Star Wars, Επεισόδιο I: Η αόρατη απειλή
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15/10/1999)
 • 2. Star Wars, Επεισόδιο ΙΙ: Η επίθεση των κλώνων
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17/5/2002)
 • 3. Star Wars, Επεισόδιο ΙΙΙ: Η εκδίκηση των Σιθ
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20/5/2005)
 • 4. Star Wars, Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1977)
 • 5. Star Wars, Επεισόδιο V: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19/12/1980)
 • 6. Star Wars, Επεισόδιο VI: Η επιστροφή των Τζεντάι
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 8/12/1983)
 • 7.Star Wars, Επεισόδιο VII: Η δύναμη ξυπνάει
  (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24/12/2015)
 • 8. Star Wars, Επεισόδιο VIII: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14/12/2017)
 • 9. Star Wars, Επεισόδιο IX: Skywalker Η Άνοδος (Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18/12/2019)

«Πόλεμος των Άστρων»: Πολιτιστικό φαινόμενο

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Τα γεγονότα του «Πολέμου των Άστρων» συμβαίνουν σ’ ένα μυθικό Γαλαξία. Πολλοί από τους χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι, αλλά υπάρχουν και τέρατα διαφόρων ειδών.

Ο Λούκας χρησιμοποιεί υπερφυσικά στοιχεία, όπως ιππότες, μάγισσες και βασιλοπούλες, χαρακτήρες που συναντούμε στα παραμύθια και τα έπη.

Παρότι η ταινία εξελίσσεται στο απώτερο μέλλον, λίγες είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες. Η εικόνα του γαλαξιακού κόσμου είναι σκοτεινή. Είναι αυτό που αποκαλεί ο Λούκας «το αρχέγονο μέλλον»…

Ο Πόλεμος των Άστρων, ως πολιτιστικό φαινόμενο, σημάδεψε την τελευταία τριακονταετία. Οι ταινίες της σειράς περιλαμβάνονται στις πενήντα εμπορικότερες όλων των εποχών. Από την πρώτη ταινία του 1977 γεννήθηκαν κι άλλες ταινίες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήριαλ, βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιγνίδια, ευχετήριες κάρτες και επιτραπέζια παιγνίδια.

«Πόλεμος των Άστρων»… και Λουκιανός

«Πόλεμος των Άστρων»: Η ιστορία πίσω από τη μυθική ταινία

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο πρώτος που ασχολήθηκε με τον πόλεμο των άστρων και την κυριαρχία στο διάστημα ήταν ο ρήτορας, σοφιστής και συγγραφέας Λουκιανός.

Έζησε τον 2ο αιώνα μ. Χ. δηλαδή, περίπου 1.800 χρόνια πριν από τον «Πόλεμο των Άστρων» και η αναφορά έγινε στο έργο του «Αληθής ιστορία», ή «Αληθή διηγήματα»

Οι περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές αποδέχονται ότι η «Αληθής ιστορία» είναι το πρώτο δείγμα επιστημονικής φαντασίας που έχει σωθεί και αναφέρει παραμέτρους που αργότερα αναφέρθηκαν σταθερά σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία, όπως είναι η απαγωγή γήινων από εξωγήινους, «επαφές τρίτου τύπου», εξερεύνηση και αποίκιση πλανητών, διαγαλαξιακοί πόλεμοι.

Ο Λουκιανός αναφέρει ακόμη, ότι οι εξωγήινοι είναι διαφορετικοί σε σχέση με τους ανθρώπους, έχουν περίεργα οχήματα που κάνουν διαστημικές πτήσεις, τεχνητή ατμόσφαιρα, διαφορετικούς φυσικούς νόμους στο Διάστημα, κ.ά.

Ο Λουκιανός όμως δεν ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε το έργο μετά από επαφή με εξωγήινους. Σκοπός του ήταν να κάνει μία παρωδία των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων που ήταν δημοφιλή με τους κατοίκους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ο τίτλος «Αληθής ιστορία» είναι ειρωνικός αφού ο Λουκιανός στην αρχή επισημαίνει ότι λέει ψέματα και όλες οι περιπέτειες είναι φανταστικές, αλλά σε πολλά σημεία του κειμένου ισχυρίζεται ότι λέει αλήθειες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Ντέιβιντ Λιν: Ο σκηνοθέτης των επικών αριστουργημάτων

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
29.9 ° C
31.9 °
26.3 °
47 %
0.5kmh
64 %
Κυ
29 °
Δε
32 °
Τρ
25 °
Τε
21 °
Πε
22 °