Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία - Διαφυλικότητα

Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία - Διαφυλικότητα

Όραμα & Πραγματικότητα. Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα.
Το «Όραμα & Πραγματικότητα» είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο 2009. Αποτελεί τμήμα του ετήσιου «Πολιτιστικού Πανοράματος Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα» που διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά  (βλ. www.sympraxi.org  και www.orama-filmfestival.gr).
Οι ταινίες μικρού μήκους παρουσίασαν μια ποικιλία θεμάτων και έκφρασης νέων σκηνοθετών, με ευαισθησία αναζήτησης κοινωνικών λειτουργιών και σχέσεων και με αισθητική αρτιότητα. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ώρα 15.00, «το Πανόραμα ταξιδεύει» και φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Σύλλογο Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, στην αίθουσα του  Συλλόγου (ισόγειο, Τμήμα Νομικής – Οικ. – Πολιτ. Επιστημών).  Από τις εικοσιοκτώ ταινίες (από ένδεκα χώρες από όλες τις ηπείρους) που διαγωνίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, επιλέχτηκαν οι καλύτερες –σύμφωνα με την άποψη του κοινού- και παρουσιάζονται ξανά (υποτιτλισμένες στα ελληνικά). Είναι οι ταινίες (λεπτομέρειες στην παραπάνω ιστοσελίδα του φεστιβάλ):
1)    «I am gay – Είμαι ομοφυλόφιλος» του Νικόλας Κολοβός, Σουηδία, 2008, 15’. Με χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει τις σκέψεις ενός έλληνα νεαρού μετανάστη και την προσπάθειά του «να το πει» στην οικογένειά του (πρώτο βραβείο κοινού στο 1ο ΦΤΜΜ Θεσσαλονίκης και σε άλλα τέσσερα φεστιβάλ).
2)    «Herzhaft – Φυλάκιση Καρδιάς» του Martin Busker, Γερμανία, 2007, 15’. Η σχέση ενός δεκαπεντάχρονου με τον δάσκαλο γυμναστικής και η πλήρη έλλειψη κατανόησης των ερωτικών αισθημάτων του από τη μητέρα του, φυλακίζουν τη ψυχή του μαθητή – και το σώμα του δασκάλου (δεύτερο βραβείο κοινού).
3)    «Shotgun – Πρώτος Έρωτας» του Ronny Hirschfeld, Ισραήλ, 2007, 16’. Ένας μαθητής ερωτεύεται τον ατίθασο συμμαθητή του. Όμως η παρέμβαση της μητέρας του είναι έντονη, τον διώχνει από το σπίτι και τον στέλνει στον πατέρα του. Ο μαθητής δραπετεύει στην πρωτεύουσα, αλλά ο σύντροφός του δεν τον ακολουθεί (τρίτο βραβείο κοινού, εύφημη μνεία ταινίας μ.μ. Ισραήλ, 2007).
4)    «Tryout – Δοκιμή» του Rinot Nimrod, Ισραήλ, 2007, 16’. Ο χωρισμένος πατέρας τρομοκρατείται, όταν του έρχεται επίσκεψη ο μικρός γιός του, και θέλει να διακόψει προσωρινά την επαφή του με τον εραστή του. Ο γιός του αντιλαμβάνεται τη σχέση τους, σοκάρεται, αλλά … έρχεται η ωρίμανση (καλύτερη ταινία μ.μ. του Ισραήλ, 2007).
5)    «Οικογένειες Ουράνιου Τόξου», Φιλανδία, 2008, 30’. Ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από ομόφυλα  ζευγάρια που ανατρέφουν παιδιά, από τα ίδια τα παιδιά και από τους παππούδες – γιαγιάδες τους.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε