Αγωγοί αερίου

Πολωνία: Εντοπίστηκε διαρροή και στον πετρελαιαγωγό Druzhba

Ο πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χθες Τρίτη εντόπισε διαρροή στη μια γραμμή του πετρελαιαγωγού Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

O PERN ανακοίνωσε ότι οι λόγοι της διαρροής έως στιγμής είναι άγνωστοι. Η διαρροή εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πολωνική πόλη Πλοκ.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, και άλλα στοιχεία της υποδομής του PERN, λειτουργούν κανονικά, διευκρίνισε η εταιρεία.

Ο αγωγός Druzhba (ρωσικά: нефтепровод «Дружба», επίσης αναφέρεται ως αγωγός φιλίας και αγωγός Comecon) είναι ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαιαγωγών στον κόσμο.

Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια) από το ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε σημεία στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία. Το δίκτυο διακλαδίζεται επίσης σε πολυάριθμους αγωγούς για την παράδοση του προϊόντος του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Μιλώντας στο Reuters o Πολωνός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι η διαρροή στον αγωγό πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια διαρροή λόγω ατυχήματος».