Πολύ νόστιμα κουλουράκια... (χωρίς ζάχαρη για όσους προσέχουν τη διατροφή τους)

Νόστιμα κουλουράκια χωρίς ζάχαρη!

Χωρίς ζάχαρη για όσους δεν αγαπούν τις πολύ γλυκές λιχουδιές ή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους,  ή για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Δείτε τα υλικά που χρειάζονται για τα κουλουράκια και δοκιμάστε να εκτελέσετε τη συνταγή.
Υλικά
Χυμός και ξύσμα από 3 πορτοκάλια, ο χυμός πρέπει να είναι περίπου 1 ποτήρι του νερού
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 κουτ. γλ. κανέλα
2 κουτ. σούπ. μέλι
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
4 κουτ. σούπ. ινδοκάρυδο
4 κουτ. σούπ. σουσάμι
3 κουτ. σούπ. τρούφα
1 κουτ. γλ. σόδα φαγητού
1 μπέικιν
κράνμπερι (προαιρετικά) – Τα κράνμπερι αρέσουν πάρα πολύ. Δίνουν πολύ ιδιαίτερη γεύση στα κουλουράκια.
3 περίπου κούπες αλεύρι ή αν χρειαστεί και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο υγρό θα σας βγει το μείγμα. Για πιο υγεινό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το μέλι, το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα των πορτοκαλιών και το χυμό. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ινδοκάρυδο, το σουσάμι και την τρούφα και ανακατεύουμε.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, οπότε κρίνουμε τη στιγμή της παρασκευής πόσο ακριβώς αλεύρι θα χρειαστεί.
Μόλις όλα τα υλικά ανακατευτούν καλά και δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη, ξεκινάμε το πλάσιμο. Πλάθουμε κουλουράκια σε πλεξούδες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Γενικά η έλλειψη ζάχαρης δυσκολεύει το πλάσιμο, οπότε θέλει εμπειρία και μαεστρία ο σχηματισμός τέλειων πλεξούδων. Επομένως, μπορείτε να προτιμήσετε πιο απλά σχήματα όπως μικρές κουλούρες ή μπαστουνάκια.
Αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε κουλουράκι και ένα-δυο κράνμπερι αν είναι μικρό ή περισσότερα αν το έχουμε κάνει πιο μεγάλο.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. Θα χρειαστούμε 2 λαμαρίνες – ταψιά ή ένα το οποίο θα ξαναγεμίσουμε μόλις ψηθεί η πρώτη φουρνιά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
Extra Tips:
Αν δε σας αρέσει κάποιο από τα υλικά, πχ. το σουσάμι, η τρούφα ή το ινδοκάρυδο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι από τα υπόλοιπα.
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε