Πομπηία: Αρχαιολογικός τάφος φανερώνει ότι στα θέατρα της Ρώμης μιλούσαν ελληνικά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύ ιδιαίτερη η ανακάλυψη τάφου στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στην επαρχία της Νάπολης. Όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, ανακαλύφθηκε ένας πολύ ιδιαίτερος τάφος, κλειστός, με πρόσοψη διακοσμημένη με πράσινα φυτά σε μπλε φόντο και θάλαμο για ταφή. Κατόπιν ανοίγματος του τάφου, οι αρχαιολόγοι είδαν πως στο εσωτερικό του υπήρχε μια μούμια ενός άνδρα άνω των 60 ετών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για πολλούς λόγους. Καταρχάς, στην εποχή της έκρηξης του Βεζούβιου τα σώματα των ενηλίκων αποτεφρώνονταν. Επίσης, στον τάφο βρέθηκε και μια μαρμάρινη επιγραφή από την οποία προέρχεται η πρώτη επιβεβαίωση ότι στα θέατρα της ρωμαϊκής αποικίας της Πομπηίας, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την έκρηξη του 79 μ.Χ., τα έργα απαγγέλλονταν και στα ελληνικά.

Στην ανακάλυψη εργάζεται και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, και από αυτή την συνεργασία αναμένονται πολλά – υπογραμμίζουν στο πρακτορείο ANSA ο διευθυντής του πάρκου Gabriel Zuchtriegel και Llorenç Alapont του Πανεπιστημίου της Βαλένθια. Η μούμια εκπλήσσει τους επιστήμονες επίσης για τις συνθήκες διατήρησής της: το κεφάλι είναι καλυμμένο με άσπρα μαλλιά, το ένα αυτί παραμένει μερικώς διατηρημένο και υπάρχουν ακόμη μικρές μερίδες του υφάσματος που περιτύλιξαν τη μούμια.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας δήλωσε πως το ενταφιασμένο σώμα είναι “ένας από τους καλύτερα διατηρημένους σκελετούς της αρχαίας πόλης”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Franceschini, ο οποίος δήλωσε πως “η Πομπηία δεν σταματά να εκπλήσσει”.

Το εύρημα αποτελεί κυριολεκτικά χρυσωρυχείο για τους αρχαιολόγους. Χτισμένος ακριβώς έξω από την σημαντική πύλη πρόσβασης της Πομπηίας, την Porta Sarno, ο τάφος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του τέλους της πόλης. Ο ιδιοκτήτης του τάφου ονομάζονταν Marcus Venerius Secundio και επρόκειτο περί ενός πρώην σκλάβου ο οποίος, αφού ελευθερώθηκε, απέκτησε μια οικονομική άνεση, αρκετή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά στα έξοδα ενός επιτύμβιου τάφου σε μια απολύτως αριστοκρατική τοποθεσία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που εκπλήσσει είναι πως ο Marcus Venerius Secundio είτε ήταν ξένος στην Πομπηία είτε ένιωθε ξένος. Η απόδειξη έρχεται από την ταφή που ο ίδιος είχε επιλέξει, μια ιεροτελεστία που χρησιμοποιήθηκε σε πολύ παλαιότερες εποχές και περισσότερο στον ελληνικό κόσμο, παρά στην Πομπηία.

Η επιγραφή στον τάφο αναφέρει πως ο πρώην σκλάβος δώρισε «ελληνικό και λατινικό λούδι (εορτασμοί) διάρκειας τεσσάρων ημερών», στοιχείο που θα μπορούσε να τον αφομοιώσει στην ανώτερη και πιο καλλιεργημένη κοινωνική τάξη της πόλης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ζουχτριέγκελ, στην περιοχή της Μεσογείου «η ελληνική γλώσσα ήταν λίγο σαν τα αγγλικά για εμάς σήμερα», δηλαδή πολύ διαδεδομένη, αλλά όχι για όλους. Στην Πομπηία, οι πιο πλούσιες οικογένειες αγαπούσαν τον Όμηρο, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη.

Πηγή:(Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής, ertnews.gr)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε