Site icon Cityportal.gr

Πώς φτάσαμε στη διαγραφή Μπογδάνου – Το χρονικό και το παρασκήνιο

Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο μέχρι πριν από λίγο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είχε προκαλέσει πολλές φορές τη διαγραφή του, με προκλητικές ενέργειες, αλλά διασωζόταν τελευταία στιγμή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, καίτοι ευρισκόμενος στη Σλοβενία, έσπευσε να τον διαγράψει αμέσως μετά το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Με μια ανακοίνωση 30 λέξεων, το Μαξίμου ανέφερε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία, όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αμέσως μετά:

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Τα «φάουλ» Μπογδάνου

Τελευταίο «κατόρθωμα» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, πριν από το αντικομμουνιστικό παραλήρημα στη Βουλή, ήταν η δημοσιοποίηση λίστας με τα προσωπικά δεδομένα παιδιών νηπιαγωγείου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να αποδείξει ότι είναι ελάχιστα τα παιδιά με ελληνική υπηκοότητα.

Όπως ήταν φυσικό, η αντιπολίτευση εξεμάνη, ζητώντας τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ τον χαρακτήρισε «κατά συρροή χαφιέ».

Η υπόθεση πήρε έκταση, καθώς διετάχθη εισαγγελική έρευνα, ενώ το Μαξίμου τον άδειασε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε προειδοποιήσει: «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η αρχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα τα στελέχη πρέπει να ακολουθούν αυτήν την αρχή. Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος και δεν συνάδει με τις αρχές μας και την ιστορία μας. Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

Η κίνηση Μπογδάνου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για βαρύτατο ατόπημα.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει στέρηση της βουλευτικής αποζημίωσης Μπογδάνου από τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Κ. Τασούλας, τότε, είχε ενημερώσει πως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον βουλευτή και του εξέφρασε την ενόχλησή του για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απαράδεκτη τη στάση του.

Προσωρινώς διεσώθη, αλλά το καζάνι έβραζε.

Exit mobile version