Πώς παραλίγο να γλιτώσουμε την πανδημία

Θα μπορούσαμε να μην είχαμε ακούσει ποτέ για τον κορωνοϊό. Παρά λίγο και η πανδημία δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μελέτησαν την προέλευση του κορωνοϊού, χρειάστηκε μία σειρά από ατυχίες –«μία τέλεια καταιγίδα»- για να μετατραπεί η αρρώστια εκείνου του «ασθενή μηδέν» στην Γουχάν σε μία παγκόσμια επιδημία.

Η κακή τύχη και οι συνθήκες συνωστισμού στην αγορά Huanan της Γουχάν, έδωσαν στον ιό την ευκαιρία να μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. «Ήταν μία τέλεια καταιγίδα. Τώρα ξέρουμε ότι ο ιός έπρεπε να σταθεί τυχερός σε ένα ή δύο σημεία για να εξαπλωθεί», είπε στο CNN ο Michael Worobey, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Εάν τα πράγματα είχαν πάει μόνο ελάχιστα διαφορετικά, εάν εκείνος ο πρώτος άνθρωπος που έφερε τον ιό στην αγορά Huanan είχε αποφασίσει να μην πάει εκείνη την ημέρα, ή ακόμα αν ήταν πολύ άρρωστος για να πάει και απλά είχε μείνει στο σπίτι, δεν θα είχε συμβεί αυτό το γεγονός υπερ-μετάδοσης ή κανένα άλλο. Ίσως να μην μαθαίναμε ποτέ για όλο αυτό», εξήγησε.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε το ρυθμό των μεταλλάξεων για να υπολογίσει για πόσο καιρό κυκλοφορεί ο ιός. Και με μοντέλα υπολογιστών βρήκαν πότε και πώς άρχισε να μεταδίδεται.

Με βάση την έρευνά τους, κατέληξαν ότι ο ιός εμφανίστηκε το νωρίτερο στα μέσα του Οκτωβρίου του 2019, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Τα σενάρια ότι είχε διαφύγει νωρίτερα από κάποιο εργαστήριο στην Κίνα και είχε φτάσει στην Ιταλία ή και αλλού μέσα στο 2019 φαίνεται να μην ευσταθούν. Ο ιός πράγματι μεταδόθηκε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο και ανάμεσα στον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, είχαν μολυνθεί μόλις καμιά δεκαριά άτομα στην Κίνα, διαπίστωσε ο Worobey.

«Αυτό που ίσως να συνέβη ήταν ότι ο ιός βρισκόταν σε έναν πολύ χαμηλό αριθμό ανθρώπων τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, και μετά μπήκε μέσα στην αγορά Huanan», εξηγεί ο ερευνητής. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας μολυσμένος άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα σε μία συνωστισμένη αγορά. «Εάν ο ιός δεν είναι αρκετά τυχερός να βρει αυτές τις συνθήκες, τότε μπορεί απλά να εξαφανιστεί», σημειώνει ο Worobey.

«Σου δίνει κάποια προοπτική: Αυτά τα γεγονότα μάλλον συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από ό,τι συνειδητοποιούμε. Απλά δεν εξελίσσονται πάντα και έτσι δεν μαθαίνουμε ποτέ για αυτά», λέει.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε